Segítség a gazdáknak

2022.04.14. 20:00

A piaci helyzet növeli a támogatás értékét

Szerdától adhatják be a somogyi gazdálkodók is az egységes támogatási kérelmeket. A megyéből idén hatezer kérelem várható, a gazdálkodók 16-17 milliárd forint támogatásra számíthatnak. A magas euroárfolyam miatt tavalyhoz képest több támogatást kapnak a gazdák.

Góz Lilla

Nyolc iskola tizennyolc versenyzője, köztük három szerbiai induló mérte össze a tudását szerdán Kaposváron a IV. Országos Középiskolás Szántóversenyen. Ami a szervező, kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola vezetése szerint részint rutint ad a fiatal gazdatanulóknak, ezen kívül összehasonlíthatják teljesítményüket a többi fiataléval. – S a kollégáknak is sokat segít abban, hogy látják, miben kell még fejlődniük, hogy versenyképesek legyenek tanítványaik – mondta Torma Sándor igazgató. A szerdai verseny ágyekés kategóriájában első helyen végzett a kaposvári iskola versenyzője, Budai József. Második lett a tabi László Csaba, s harmadik helyezést ért el Topolya mezőgazdasági iskolájának tanulója, Bazsó Valentin. A váltva forgató ekés kategóriában a kaposvári Makai Zsolt nyert, második lett a tatai Szlovák Lajos, harmadik helyen végzett a szintén kaposvári Végh Gusztáv.

Fotó: Lang Róbert

Hatszáz hektáron gazdálkodik a Tóth család Somogysárdon és környékén. – Minden évben a falugazdász segítségével adjuk be az egységes kérelmet – mondta el Tóth Zoltán gazdálkodó. – A tavalyi támogatás utolsó részlete a közelmúltban érkezett meg a számlánkra, amelyből a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, anyagokat vásárolnunk. A megnövekedett költségek miatt nagy szükség van a területalapú támogatásokra. 

 

– Mi évek óta magunk töltjük ki a kérelmeket, és erre a támogatásra a bizonytalan piaci helyzetben most óriási szükség van – mondta el Pongrácz István, aki 922 hektáron gazdálkodik Somodorban és környékén. Hozzátette: négyszeresére emelkedett a műtrágya ára az elmúlt időszakban, a gázolajellátás hektikussága, a vegyszerhiány miatt lesz mire költeniük a támogatást a gazdáknak. 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint idén május 16-ig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek. Míg az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt a falugazdászok jellemzően telefonon segítették a gazdálkodókat, idén a személyes ügyintézésre is lehetőség van. Berek Gábor, a NAK megyei elnöke elmondta: hatezer kérelem várható a megyében és a gazdálkodók 16-17 milliárd forint támogatásra számíthatnak. Hozzátette: idén április 6-tól adhatók be az egységes kérelmek, s aki elmulasztja a május 16-i beadási határidőt, az május 17. és június 9. között is igényelheti a támogatást, de ebben az esetben munkanaponként egy százalékkal csökken a támogatás összege. 

 

A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. Berek Gábor megjegyezte: a korábbi években a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be. Az idei évben, csakúgy mint 2021-ben, nincs szükség az őstermelői igazolvány megújítására. 

 

Döntés született

 

A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet benyújtani igényt. Az egységes kérelmet kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár online felületén lehet beadni. Az Európai Bizottság az orosz–ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák enyhítése, az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában