Csődeljárás

2022.04.27. 14:00

Dél-balatoni borászoknak is tartozik a csődbe ment vállalat

Palkovics László miniszterhez fordult több hazai borász. Harminchárman, köztük több dél-balatoni szakember írta alá azt a dokumentumot, amelyben azt kérik, hogy az Ital Magyarország Kft. csődeljárása állami felügyelettel valósuljon meg bízva abban, hogy a vállalat 360 millió forintos tartozását kifizetik nekik.

Góz Lilla

Illusztráció.

Fotó: Németh Levente

Várszegi Viktor évek óta kapcsolatban állt az Ital Magyarország Kft.-vel. – Hat éve szoros együttműködés volt köztünk, ha késve is, de mindig kifizettek minket – mondta el a balatoni borász. – A legutóbbi szállítmányunkért azonban nem kaptuk meg a nekünk járó négymillió forintot. Fizetési meghagyást adtunk be még tavaly novemberben, amelyet a vállalat megfellebbezett. Minden szükséges iratot, lepecsételt szállítóleveleket csatoltunk, bízunk benne, hogy a bíróság jogosnak találja a követelésünket – jegyezte meg Várszegi Viktor. 

A vállalat összesen harminchárom borásznak – köztük több dél-balatoninak – nem fizette ki az összesen 360 millió forint értékű borszállítmányát. Az egyik károsult borász elmondta: korábban a vállalat reklamációs levelet küldött az érintett borászok egy részének, amely mennyiségi és minőségi kifogásokat tartalmazott. Így ugyanis a beszállítók nem tudnak fizetési felszólítóleveleket küldeni, majd ezek után felszámolást indítani a cég ellen. 

A vállalat 2022 év elején végül fizetésképtelenné vált és csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A károsultak a miniszternek címzett dokumentumban kérik a tárcától, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, mert az állam általi felszámolás garanciát jelentene számukra. Bíznak abban, hogy az ügymenet révén visszakapják a több százmillió forintos kiesett bevételüket. A borászok az állami felszámoló kijelölésében látják a korrekt eljárás biztosítékát. 
 

Segítségért fordultak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához 

Összesen több mint 360 millió forint a tartozása a kft.-nek a borászatok felé, egyes partnerekkel szemben ennek összege 1,7 és 49,5 millió forint között mozog, de a 33 borászat fele több mint tíz millió forintot követel. Információink szerint több a károsult, de akik felé csupán pár százezer forint a tartozás, ők elengedték az ügyet. A harminchárom érintett borász azt állítja, hogy a vállalat a korábbi fizetési, ügyvédi felszólításokra érdemben nem reagált, az esetleges megegyezésre nem törekedett. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy segítségért fordultak hozzájuk a károsult borászok. Elnökségi ülésükön megszavazták, hogy az ügyben koordináló szerepet töltenek be, valamint jogi segítséget nyújtanak számukra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában