Ingatlanpiac

2022.04.05. 14:00

Gyorsult az eladás, nőtt a kereslet az albérletek iránt Somogyban

Jelentősen nőtt a fővároson kívüli lakóingatlanok iránti kereslet az utóbbi években, a rekordot 2021 januárja jelentette.

Góz Lilla

20200728 Székesfehérvár Albérlet, költözés. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a gyorsulás annak köszönhető, hogy sokan tartanak a lakások további drágulásától, ezért minél hamarabb szeretnének lépni. 
Ebben az évben a megyei jogú városokban lévő lakásokat átlagosan 61 nap alatt adták el, miközben 2021-ben ehhez több mint egy hónappal több időre, 102 napra volt szükség átlagosan. 
A megyei jogú városokban lévő házakra is hamar bejelentkeztek a vásárlók: az idén 95 nap alatt elkeltek, míg a múlt évben 144 nap volt a jellemző. A kisebb városokban található lakásoknál a tavalyi 110 napról 82 napra csökkent az eladási idő, a családi házaknál pedig 162 napról 123 napra. 

 

Tovább élénkült a kiadó lakások piaca és új rekord született. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint országos szinten kettő százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, éves összevetésben pedig 16,1 százalékos volt az emelkedés. Ebben szerepet játszik az Ukrajnából menekülők által támasztott kereslet is. Az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ötven százalékkal nőtt a kiadó lakóingatlanok iránt érdeklődések száma az egy hónappal korábbihoz képest. Békés megyében harminc százalékos, Budapesten pedig tizenkilenc százalékos volt a növekedés. 
A jelentős keresletnövekedéssel párhuzamosan a kínálat viszont csökkent, a háború kitörése óta összesen 1500 kiadó lakással kevesebb van a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában