Méhjólét

2022.04.10. 21:00

Milliárdokkal édesítik meg a méhészek életét az idén

Tízmilliárd forintos méh állatjóléti pályázat nyílik meg hamarosan, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke fontosnak nevezte a múlt héten bejelentett tízmilliárd forintos pályázatot.

H. M.

Mészáros János elmondta: az elmúlt időszakban egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt is szükség van az állomány fokozott védelmére. 

 

– A tagság igyekszik fejleszteni a felszerelését, a nemzeti program lehetőségeit is igénybe veszik – mondta. – Volt, aki pörgetőt, kaptárat vásárolt, illetve a vándoroltatáshoz szükséges felszereléseket, így többek közt fűkaszát, utánfutót vagy kisebb emelődarut szerzett be. Tagjaink az utóbbi időben több millió forintot fordíthattak a felszerelésük korszerűsítésére. 

 

Mészáros János szerint a fagy miatt a 2021-es idény volt az elmúlt 30 év talán legrosszabb szezonja a méhészeknek, most abban bíznak, hogy a szerencse nem hagyja el őket. Akárcsak korábban, úgy most is legnagyobb mennyiségben akácmézet kívánnak előállítani, s a hárson kívül a napraforgó és a repce továbbra is fontos marad. A szakember kiemelte, hogy a növekvő költségek következtében minden bizonnyal maradnak a tavalyi árak, illetve az infláció mértékével egyező újabb emelkedés várható. A méhészeknél egy kiló akácméz nagyjából 3000–3500 forint, a hárs közel 3000 forint, míg a repcét, illetve napraforgót csaknem 2500 forintért kínálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában