Virágszőnyegek

2022.05.25. 14:00

A virágmezőkön ezen a nyáron különleges programok várnak

A koronavírus-járvány tél végi tetőzése nehéz helyzetet teremtett a virágkertészetek számára. Enyhülésével és a korlátozások feloldásával reneszánszukat élik azonban a különféle virágszüretek.

Koszorus Rita [email protected]

A szezon természetesen a tulipánszürettel kezdődött. A Kőrőshegyi Levendulást valósággal megrohamozták a vendégek az első hétvégén, sőt még kisebb közlekedési fennakadást is okoztak a szüretelők. Bizakodó a nyarat tekintve Szabó Lajos, hiszen a levendulaszüretre is hasonló érdeklődésre számít.

– Többen voltak tavalyhoz képest tavasszal, de a nyáron hasonló érdeklődésre számítunk mint 2021-ben. Szabó Lajos tulajdonosként elmondta, hogy a nyárra felkészülve 200 méteren új murvás utat csináltak és a parkoló is nagyobb lett, de a beléptetésnél még egy jó adag türelemre szükség lesz. Viszont azt tervezik, hogy a jövőben applikáció segítségével gyorsítják majd fel ezt. Nemcsak leszüretelik az illatozó növényt, de saját termékek is készülnek belőle. Így Kőröshegyen a klasszikus hűtőmágneseken kívül szörpöt és lekvárt, valamint levendulás párnácskákat is lehet vásárolni. 

A bárdudvarnoki Florendina Manufaktúrában levendula­vizet is készítenek a leszüretelt növényből. – Hatezer tő levendulánk van, amelyek virágát szüreteljük. Évi 800 kiló virágot viszünk a szigetvári gyógynövénylepárlóba, ott nyerik ki vízgőz-desztilláció során az illóolajat és ebből lesz a levendulavíz is, mondta Lukács ­Adina. Az így kinyert levendulaolaj antivirális, antibakteriális hatású, tehát akár szemirritációra, vagy gyerekeknek horzsolásra is jó. Anélkül fertőtlenít, hogy csípne – mondta a Florendina Manufaktúra ötletgazdája. 


Sokoldalú virág

A levendula népszerűségét annak is köszönheti, hogy roppant sokrétű a felhasználása. Decsi Andrea, például édességekbe teszi a virágot. – Díszként, a csoki felületén jelenik meg, de lehet az ízét is használni a bonbonkrémbe áztatva, mondta a kapos­szerdahelyi Bonbonda Csokoládéműhely megalkotója. Ügyesen kell eltalálni az arányokat, árulta el Andrea a műhelytitkokat, ezért párosítja tej- vagy étcsokival, illetve citrommal vagy vaníliával.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában