Károk

2022.05.31. 13:49

Az eperszezon véget ért, a meggyé el sem kezdődik a jég miatt

Súlyos károkat okozott a somogyi földeken a múlt heti jégverés. Nemcsak az eper­ültetvényeket és veteményeseket tette tönkre, hanem a búzában és a napraforgóban is jól láthatóak a vihar nyomai. A gyümölcsösökben százszázalékos a kár, lyukasak a fóliák és az üvegházakat is betörte a jég.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Óriási pusztítást végzett Kerti Norbert és családja kiskorpádi cseresznye- és meggy­ültetvényében a múlt heti vihar. – Teniszlabda-nagyságú jeget kaptunk, 100 százalékos a kárunk – mondta. – 1995 óta gazdálkodunk, de ilyet még nem tapasztaltunk. A napokban kezdődött volna a cseresznyeszüret, de egy szemet sem tudtunk leszedni. 

Kiemelte: az ültetvényre volt biztosításuk, és bíznak benne, hogy a káruk egy részét megtérítik. Kiskorpádon az üvegházakat is összetörte a vihar. – A cseresznyeültetvény felét, a meggyet teljesen elverte a jég, a fák alatt, a földön van szinte minden – mondta Tomka Anna kapos­szerdahelyi termelő. Hozzátette: nagy bajban vannak a gyümölcstermesztők, és állami segítség nélkül nem tudják tevékenységüket folytatni, képtelenek lesznek kiheverni ezt a krízist. 

Kadarkút határában két nagy napraforgótáblán a 30-40 centis csillagbimbós növényeket derékba törte a vihar, a leveleiket pedig kilyuggatta a jég – mondta Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök. – A somogyi szántóföldeken tetemesek a károk. A kalászosokat elfektette a vihar, bajban lesznek a betakarítással. – Baktériumok és gombás betegségek támadhatják meg a sérült ültetvényeket, emiatt növényvédő szerek alkalmazása ajánlott minél előbb. Ez persze többletköltséget jelent a gazdálkodóknak – emelte ki Tóth István. Megjegyezte: a veteményeseket sem kímélte a vihar. A paprika- és paradicsompalántákat a galambtojás nagyságú jég tönkretette. 

Fotók. Lang Róbert

Az epernél pedig még annál is rosszabb a helyzet, mint ami az első napokban látszott: az eperszezonnak gyakorlatilag véget vetett a jégverés. Nezdei Sándorné csökölyi epertermesztő elmondta: a szabadföldön kétszer szedhettek, aztán a vihar mindent tönkretett. 
 

Nagy a kár a kukoricásban és a napraforgóban is 

– Nemcsak a kalászosokban, a napraforgó-ültetvényekben, hanem a kukoricásban is károkat okozott a jégverés – mondta el lapunknak Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara Somogyi Igazgatóságának elnöke. Hozzátette: a szamóca-, cseresznye- és meggyültetvényekben a kár 100 százalékos, de a barack, alma, körte, szilva és szőlő hajtása és lombozata is sérült, emiatt az ezeken termő gyümölcsök közül sok alkalmatlan lesz étkezésre. A megyei elnök azt javasolja, hogy a gazdák mielőbb keressék fel a falugazdászokat, akik segítenek a kárbejelentésekben.
Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában