Fotók

2022.05.09. 20:00

Lassan fejlődött, de beérett végre az idei szamóca

Érik a szamóca a somogyi fóliasátrak alatt. Hatalmas a kereslet a gyümölcs iránt, a csökölyi és mezőcsokonyai termelők naponta szedik a pirosló termést. Költségeik ugyan sokat emelkedtek, ennek ellenére az eper ára hasonló a tavalyihoz.

Góz Lilla

Április utolsó napjaiban szedett először szamócát Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában. Tizedik eperszezonjukat kezdték meg. Százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. Most naponta 150 kilónyi mennyiséget szüretelnek nagyjából, ötkilós ládákba gyűjtik a munkások. 

– Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, szerencsére a minőséggel nincs gond. A szabadtérieket sem érte fagy – mondta el az őstermelő. A gyümölcs fele fóliában, fele pedig szabadföldben érik. A bakhátakon piroslik a szamóca, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen. 

Fotók: Lang Róbert

– Az epernek a napos 25–26 fok a legideálisabb, ilyenkor tud szépen érni – jegyezte meg Sudár Péter. Évek óta visszajáró idénymunkásokkal dolgoznak, a főszezonban legalább tizenöten szedik a gyümölcsöt. – Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők. A tavalyi 1500–2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, amikor két hét múlva a szabadföldi beindul, akkor csökken majd a kereslet. Azt tapasztaljuk, hogy a június 20-ai szezon végére mindent el tudunk adni – mondta el a mezőcsokonyai őstermelő. Termelési költségeik harminc százalékkal emelkedtek, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni. 

Nezdei Sándorné fóliáiban ugyancsak piroslik a gyümölcs. – A hétvégére nagyobb mennyiséget tudunk szedni, kaposvári és szombathelyi kereskedők már telefonáltak, hogy szeretnének vásárolni – mondta el a csökölyi gazdálkodó. A szabadföldi szamóca bő két hét múlva kezd érni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában