Roppant jó szüret

2022.06.11. 09:00

Jókor kapta az esőt a korai cseresznye Somogy megyében

Pirosodik már a cseresznye a somogyi ültetvényeken. Idén jó termésre számítanak a gazdálkodók, hiszen a betegségek és a fagyok is elkerülték a cseresznyefákat.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Megkezdődött a cseresznyeszüret a somogyi gyümölcsösökben. Tomka Anna kaposszerdahelyi birtokán is nagy a sürgés-forgás a cseresznyefák körül. A családi biogazdálkodó háza mellett egy hektáron sorakoznak a cseresznyefák. 

–Pénteken kezdtük el szedni a cseresznyét, a tizenöt éves biokertünkben nem használunk vegyszereket, se gyomirtókat – mondta Tomka Anna. Hozzátette: idén tavasszal nem volt fagy az ültetvényükön és az eső is a legjobbkor érkezett. – Jó termésre számítunk idén, a gyümölcsöt a fővárosi és a balatoni biopiacokon adjuk el, átlagosan 2-3 ezer forintért kilóját – mondta a gazdálkodó. 

Forrás: Lang R.

Kiemelte, pár nappal korábban kezdhették a cseresznyeszedést. Hét fajtával foglalkoznak, ezek között van késői is. – Mindenki a germersdorfi cseresznyére esküszik, de az apró, fekete szemű Szomolyai fekete cseresznye talán még finomabb – mutatta a piros szemeket Tomka Anna. Megjegyezte, indokolt lenne az áremelkedés, főként az üzemanyagárak és a munkaerő költségei miatt, de a vásárlókra nem lehet ezt áthárítani, többet nem tudnak érte adni. 

Forrás: Lang R.

– Néhány nap alatt több mint egy tonnát kell leszednünk. Kellene húsz ember, de csak tíz stabil dolgozónk van, ezért beruháztunk egy hűtőkonténerbe, hogy hosszabb ideig tárolhassuk – mondta el Tomka Anna. Hozzátette, idén is készítenek kompótot, lekvárt, sajtot, levet és aszalt cseresznyét, s mézbe is kerül belőle. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének adatai szerint a megyében 41 hektáron foglalkoznak cseresznyetermesztéssel. A legnagyobb – 14 hektáros – ültetvény Siófokon van. Visnyén öt, Kiskorpádon négy, Balatonbogláron, Látrányban és Szőlősgyörökön három hektáron foglalkoznak a gyümölccsel. A legnagyobb területek Pest, Fejér, Szabolcs-Szatmár vagy Bács-Kiskun megyében találhatóak. 
 

Csonthéjas csodaszer 

Azt kevesen tudják, hogy nem csak finom a cseresznye fogyasztása, de hasznos is egészségünkre nézve. Jó fegyver a ráncok és a narancsbőr ellen, mivel a benne lévő flavonoidok támogatják a kötőszöveteket. Fogyasztása hozzájárul a depresszió mérsékléséhez, a koleszterinszint normalizálásához, de javítja az emésztést is.  

Forrás: Lang R.

 

Jó lesz a termés minden gyümölcsből 

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, valamint meggy, cseresznye és szilva is elegendő. 
Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában