Vásárlási limit

2022.06.13. 11:30

Kilós lisztből egyet tehetünk a kosárba

Egyes ásványvizekért júniustól 15 százalékkal többet kell fizetni, s nő az üdítő és a sör ára is. Egyre több kisboltban szigorítottak a vásárlási limiten, egy kilónál több cukrot, lisztet nem engednek egyszerre vásárolni. Az ellenőrzések is zajlanak: a fogyasztóvédők megyénkben februártól májusig 101 hatósági ellenőrzést végeztek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Mennyiségi korlátozás! – hirdeti a piros filccel írt felirat ettől a héttől az egyik kaposvári kisboltban. Egy vásárló a hatósági áras termékekből mostantól naponta csak egyet vihet. A boltos szerint szükség volt a változásra. A közeli multinál megcsappant a liszt- és cukorkészlet, s egyre többen akarták tőle kilószám vinni az árut. Az egyik betérő négy kiló lisztet kért, s ekkor dőlt el végleg: életbe lép a limit. – A vevők elfogadták a helyzetet, eddig nem volt különösebb morgolódás – mondta az eladó. – Ma 21 kiló liszt, 23 kiló cukor és 11 étolaj van raktáron. Nem vagyunk nagy üzlet, viszont folyamatosan igyekszünk biztosítani a szükséges mennyiséget. Egy vásárló naponta egy kiló lisztet, egy kiló cukrot, egy liter napraforgó-étolajat és egy liter 2,8 százalékos tejet vehet. Fogalmam sincs, hogy a korlátozás meddig marad érvényben. 

Öt kiló cukor, három liter étolaj és öt kiló liszt: a vevők a Kapos Coop Zrt. 49 üzletében legfeljebb ennyit vásárolhatnak az árstopos termékekből. Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője kereskedelmi információkra utalva azt mondta: lehet, hogy július elseje után további terméket vonnak a hatósági áras körbe. Mindenesetre ezzel kapcsolatban már öt hatósági vizsgálaton vannak túl, a kaposvári, a kadarkúti és a kaposmérői boltjukon kívül a mosdósit is felkeresték. A revizorok mindent rendben találtak a próbavásárlással egybekötött ellenőrzésen. 

– Ha egy családból a férj és a feleség külön-külön fizet, akkor az árstopos termékből többet vihetnek haza – hallottuk az egyik kaposvári nagy üzlet pénztárosától. Egy másik helyi kisbolt üzemeltetője szerint nem kelt már senkiben különös meglepetést, hogy az árstopos cikkekből, így a cukorból, lisztből alkalmanként csupán egy-egy kilót vásárolhatnak náluk. Korlátozás van érvényben az egyik belvárosi áruházban is, ahol például étolajból legfeljebb öt liter vihető el, csirkemellből három kiló, sertéscombból 10 kiló a maximum. 
 

Több mint egymillió forint bírság 

– Június elejével az olcsóbb ásványvizek ára jelentősen emelkedik – mondta Hatta József. – A beszállító már hetekkel ezelőtt értesített, s így az igen keresett, kétliteres palack 129 forint helyett 149 forint lesz. Az üdítőital-áremelés első részén túl vagyunk, az egyik népszerű hazai márka 23 százalékkal drágult nálunk. A kétliteres változatért korábban 259 forintot kellett fizetni, most 319 forintot, míg a másfél literes 239 forint helyett 259 forintba kerül. A saját márkás két és fél literes üdítő ára 11,5 százalékkal 289 forintra nőtt. A sör várhatóan júliustól 10 százalékkal drágulhat, egyes palackos borok ára öt százalékkal emelkedhet. 

A megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya február elseje és május 30. között 101 hatósági ellenőrzést végzett, ebből 98-at hagyományos üzletben, hármat élelmiszer-értékesítéssel foglalkozó somogyi székhelyű webáruháznál. – Az ellenőrzés hat esetben tárt fel hiányosságot, a már lezárt ügyekben több mint egymillió forint bírságot szabtak ki – közölte lapunkkal a kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában