Magyarok kenyere

2022.08.09. 17:30

Megmozdultak a somogyi gazdák a jó ügy érdekében

Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programja, amelynek keretében a megyében élő és a határon túli rászorulókat támogatják.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Megyeszerte tizennégy gyűjtőpontot nyitottak július elsején. Azóta folyamatosan gyűlnek a búzával teli zsákok. 

Somogyváron negyedik alkalommal alakítottak ki gyűjtőpontot. – Nincs területi korlát, bárki hozhatja hozzánk adományát – mondta el Gyenis Sándor őstermelő, a gyűjtőpont vezetője. – Van, aki zsákban, más ömlesztve hozza a felajánlását, de az is előfordult, hogy pénzbeli adományból vásárolt búza érkezett.
Az aszály miatt idén korábban kezdődött a búza betakarítása, a mennyiség nagyjából az előző években megszokott fele, hektáronként 4-5 tonna. Tavaly sikerült három tonna búzát összegyűjteni, bízunk benne, hogy idén is fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást a gazdák, és megmozdulnak a jó ügy érdekében. A fél termésből is kell, hogy jusson a rászorulóknak, mert nekik semmijük sincs, tette hozzá a somogyvári gyűjtőpont vezetője. 

Idén is vállalták a megye egyetlen működő malmában Barcson, hogy megőrlik az összegyűjtött búzát. – Szeptember elején, amikor a teljes mennyiség beérkezik, akkor őröljük a búzát lisztté – mondta el István József, a barcsi malom tulajdonosa. Hozzátette: június közepe óta őrlik a búzát üzemükben, nagyjából 100 kilométeres körzetből érkezik hozzájuk a termény. Naponta húsztonnányi mennyiséget tudnak feldolgozni. 

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta: tavaly a megye gazdái több mint 33 tonna adományt gyűjtöttek össze. Hozzátette: augusztus 26-án Somogyváron tartják majd a megyei búzaösszeöntési és kenyérszentelő ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában