Ingatlanpiac

2022.08.28. 14:00

Mágnesként vonzza a part a befektetőket

Négy somogyi város is szerepel a legkeresettebb tóparti települések listáján. Az Ingatlan.com összesítését Siófok vezeti, de megtalálható Balatonlelle, Fonyód és Zamárdi is a népszerű helyek között. A legkeresettebb nyaralóhelyek listáján azonban egyetlen somogyi település, Balatonszabadi található. A község az első helyen szerepel.

Marosi Gábor

Fotó: Havran Zoltán

Május elsejétől augusztus közepéig elemezték az ország legnépszerűbb tóparti településeit az ingatlanos szakportál munkatársai. Nem meglepő módon továbbra is a Balaton környéki lakásokat, házakat, nyaralókat keresik a legtöbben. Az első és egyben legdrágább település Siófok, ahol jelenleg négyzetméterenként 1 millió 277 ezer forintot kérnek el az ingatlanokért. Második helyen a Veszprém megyei Balaton­almádi található 829 ezer forinttal, a harmadikon a Fejér megyei Gárdony 779 ezerrel. 

A Top 10-es lista hetedik helyét Balatonlelle foglalja el. A városban egy négyzetméterért átlagosan valamivel több mint 1 millió forintot kell fizetni. Kenéz István, a település polgármestere megkeresésünkre elmondta, az elmúlt négy évben 1300 apartman épült fel a városban. Ezek mindegyike gazdára talált. Már azoknak az ingatlanoknak a nagy részét is eladták, amelyeket a jövő év végéig építenek fel. Kenéz István kiemelte, várhatóan újabb 400 ingatlannal bővül a település, ezeknek több mint 90 százaléka a vízparton, vagy annak közelében található. Balatonlelle polgármestere hozzátette, a város a családosok paradicsoma. Több programmal, rendezvénnyel és szórakozási lehetőséggel várják a hozzájuk érkezőket. 

A népszerű települések között a kilencedik Fonyód, a tizedik Zamárdi. Előbbin 989 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, utóbbin több mint 1 millió 100 ezret. Hidvégi József, Fonyód polgármestere érdeklődésünkre elmondta, településük attól is felkapott, hogy a város rendezett, kellemes környezetben helyezkedik el a strandjai pedig kiválóak. – Mintegy másfél milliárd forintot költöttünk arra, hogy a fürdőhelyeinket felújítsuk. Településünk 14 kilométer hosszú partszakasszal rendelkezik – mondta Hidvégi József. A polgármester hozzátette, az elmúlt időszakban mintegy 200 új ingatlan épült és csaknem 400 újult meg. 

Balogh László az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak elmondta, ha megnézzük eladási érdeklődés alapján a nyaralóhelyek Top 10-es listáját, akkor teljesen más településeket találunk rajta. Ez azért fordul elő, mert azokon a helyeken jóval olcsóbban kínálják az ingatlanokat. Ezt a kimutatást Balatonszabadi vezeti, ahol négyzetméterenként 607 forintba kerülnek az épületek. 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában