Édes élet

2022.08.10. 11:30

Még zajlik a mézárcsata, nőhet az ára

Szeptemberben akár tíz százalékkal nőhet a méz ára, és karácsonyig nagyjából ehhez hasonló mértékű drágulásra kell számítani. A méhészek és a felvásárlók között még javában zajlik az árcsata.

Harsányi Miklós

– Az idei rendkívül aszályos időjárás sok gondot okozott a napraforgónál, különösen a júliusi utolsó behordásnál – hangsúlyozta Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke. – Bár a repce és az akác is jól sikerült idén, akárcsak a hárs, ám a napraforgó érezhető kiesést jelentett a somogyi méhészeknek. 

Szerinte az értékesítéssel kapcsolatos tervek változóak: számos főállású méhész a mézkészlet egy részét már eladta, ugyanis nekik azonnal kellett a bevétel. – Akik viszont másodállásban, kiegészítő tevékenységként méhészkednek, azok igyekeznek kivárni az értékesítéssel – mondta Mészáros János. – Abban bíznak, hogy rövidesen a mostaninál magasabb áron dobhatják piacra a portékát. 
Az egyesület elnöke szerint számos méhész és felvásárló között még zajlik a meccs, érthető módon a termelők minél magasabb összeget szeretnének elérni. S aki anyagilag megengedheti magának, egy-két hónapig még vár a méz eladásával. 

A szakember kiemelte: a hazai szükségletet fedezi az idei mézmennyiség, s még exportra is jut. A somogyi mézből a német, osztrák és olasz piacon kívül Hollandiába is szállítanak. 

Mészáros János azt mondta: a somogyi méz nagyjából 60 százalékát hordósan adják el, közel 40 százalékát üvegbe töltve. Az akácméz kilója hordós kiszerelésben nagyjából 2000 forint, üvegben – kilónként – 3500–4500 forint körül alakul az ára, a boltokban viszont már 5000 forintot is elkérhetnek. Munkabér, üveg, tető, címke: részben ezért is drágább az üveges méz. Aki pedig vásározik, annak külön tétel a szállítási költség, illetve a piaci helypénz. 

Somogyban évente átlag 1800–2000 tonna mézet állítanak elő a méhészek. A tavalyi gyenge esztendő után idén sikerült megtermelni ezt a mézmennyiséget, ám az általános költségnövekedés következtében a méz rövidesen drágul. – Aki közvetlenül a termelőtől vásárol mézet, duplán jól járhat – hangsúlyozta Mészáros János. – Egyrészt kedvező áron sokféle méz közül válogathat egy helyen, ugyanakkor a vásárló biztos lehet abban, hogy nem külföldi hamisítványt vesz, hanem minőségi magyar terméket. 

Az akácot, a repcét, a hársat keresik 

– Jól sikerült a 2022-es szezon, különösen, ha az akác- és a hársmézet nézzük – mondta el érdeklődésünkre Bónai András simonfai méhész. – A napraforgó viszont kevesebbet mézelt. 
Bónai András kistermelőként helyben adja el a mézet, nála az akác kilója 2021-ben 4300 forint volt, az idén 4700 forint. A szakember szerint az őszi, téli hónapokban még legalább 20 százalékos mézdrágulásra van kilátás. 

– Idén eddig egyszer emelkedtek az árak, még májusban átlag öt százalékkal – mondta Csonka Imréné, a kaposvári Kapos Méz Bt. ügyvezetője. – Az akácon és a repcén kívül sokan keresik a hársmézet is, van olyan vásárló, aki heti két kilót vesz. Más havonta akár hat kiló mézet is vásárol a boltban. 

Csonka Imréné szerint szeptembertől várhatóan több árut visznek majd, mert sokan már a téli készletet szerzik be. Kedvelt a mézes puszedli is, a legolcsóbb kilója 2140 forint, a legdrágább 2760 forintba kerül a boltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában