Nem sült ki mag a tányérból

2022.09.12. 07:00

Az aszály ellenére elégedettek a gazdák a napraforgóterméssel

Elkezdték betakarítani a napraforgót Somogyban. A megyei agrárgazdasági kamara adatai szerint a gazdák valamivel több mint 32 ezer hektáron termeltek olajos magot. A somogyi gazdák az aszály ellenére hektáronként átlagosan háromtonnányi mennyiséget arattak le a táblákról.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

A hét első napján kezdte el betakarítani a napraforgószemeket a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet. A munkagépek gyorsan haladtak, péntekre a Baté határában lévő utolsó táblát is learatták. Lackovics Sándor, a szövetkezet elnöke lapunknak elmondta, idén 140 hektáron termeltek napraforgót és még 70 hektáron vállaltak béraratás. 

napraforgó betakarítás szotyi
Tűrte az aszályt a napraforgó. 
Fotós: Lang R.

– Ahhoz képest, hogy mekkora aszály volt, elfogadható az idei termésátlag – emelte ki Lackovics Sándor. – A mélyebben fekvő területek jobban megőrizték a csapadékot, ezért ott átlagosan 3,7-3,8 tonna termett hektáronként. A magasabban lévő földeken viszont csak 3 tonnát tudtunk betakarítani. Az utolsó információm szerint a napraforgó felvásárlási ára tonnánként 295 ezer forint. Ez 70 ezerrel több, mint tavaly, azonban az inputanyagok és az energiaárak drágulása miatt mégsem lehetünk boldogabbak – tette hozzá a magyaratádi Barátság mezőgazdasági szövetkezet elnöke. 

Berek Gábor, a somogysárdi Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, saját területeiken, 105 hektáron már learatták az olajos magvakat. – Szerencsénk volt az időjárással, mert a napraforgótáblára mindig hullott valamennyi csapadék. Azt gondolom, hogy nincsen okunk a panaszra, mert hektáronként átlagosan 3,2 tonnát tudtunk learatni – hangsúlyozta Berek Gábor. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy Megyei Igazgatóságának adatai szerint az elmúlt évekhez képest idén mintegy 2500 hektárral nagyobb területen termett napraforgó. A gazdálkodók összesen 32 ezer 135 hektáron ültettek olajos magvakat. Madarász Zoltán, a NAK megyei elnöke lapunknak elmondta, az aszályos időjárás természetesen a napraforgónak sem tett jót, más növényhez képest azonban jobban bírta a csapadékhiányos időszakot. A napraforgótányérokban viszont egy normál évhez képest kevesebb szem fejlődött, és kisebbek. – A megye déli részén gazdálkodók szerencsésebbek voltak, mint a Balaton környékiek, mert jóval több csapadék érte a napraforgótáblákat – mondta Madarász Zoltán. – Az előzetes termésbecslésekhez képest azonban kevesebbet tudnak betakarítani a gazdák idén. Volt, aki négy tonnát becsült hektáronként, végül a hármat sem érte el a termés. Somogyban nincsenek általánosságban annyira jó talajminőségű területek, mint az ország más vidékein, ezért a várható hozamok is kisebbek lesznek – tette hozzá a NAK megyei elnöke. 

 

Elégedettséget nyújt a két és fél tonna is

Somogy megyében a napraforgó-területek több mint 10 százalékát aratták le eddig. A következő napokban azonban többen is nekiállnak a betakarításnak. Göndöcz József somogysárdi gazdálkodó érdeklődésünkre elmondta, összesen 86 hektáron gazdálkodnak, ebből 24-en terem napraforgó. A munkálatokat jövő héten kezdik el, és várhatóan egy nap alatt le is aratják a magokat. Tavalyhoz képest kisebbek a tányérok, azonban ha a termésátlag eléri hektáronként a két és fél tonnát, már elégedetten hagyják abba a munkát – emelte ki Göndöcz József. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában