Terítéken az energiaárak

2022.09.12. 13:57

Ha takarékoskodva is, de kitartanak a somogyi éttermek

Fatüzeléssel és energetikai korszerűsítéssel igyekeznek kitartani az elszálló rezsiköltségek ellenére is az általunk megkérdezett somogyi éttermek. Szakértők szerint a nem szezonális és bérleményben működő helyek kerülhetnek nehéz helyzetbe, van ahol már le is húzták a rolót.

Koszorus Rita/Góz Lilla

Fotó: Lang R.

A vendéglátó szektorban hónapok óta bizonytalanság uralkodik, hiszen az alapanyagárak jelentősen megnőttek, s mostanra az érintettek többségének lejártak a fix szerződései az energiaszolgáltatókkal. Ez magával hozza azt is, hogy jelentős rezsiköltségek terhelik tovább őket. 

vendéglátás étterem turizmus pincér felszolgál
A nyersanyagárak a vendéglátásban is bizonytalanságot hoztak. 
Fotós: Németh András

– Próbára teszi ez az emelés a vendéglátó vállalkozásokat, mondta kérdésünkre Kertész Rezső, a KISOSZ megyei elnöke. A következő időszak nagy vízválasztó lesz, hiszen sokan csak ezután állapodnak meg a szolgáltatókkal. Kertész Rezső biztos benne, hogy a somogyi vállalkozók mindent megpróbálnak a túlélés érdekében, amit csak lehet, hiszen nem csak a saját létük, de dolgozóik megélhetése függ ettől. Van olyan étterem, amelyik a hét napból csak hármat van nyitva, a munkaerőhiány és a megnövekedett költségek mérséklése érdekében. De olyan is, ahol nem használnak gázt a fűtéshez. 

– Duplájára nőtt az áramszámlánk, eddig havi 300 ezer forintot fizettem, most 700 ezer forintról érkezett csekk. Az üzlet fűtése fával történik, amelyhez mindig felajánlanak olyat, ami másnak hulladék. Tíz éve palackos gázzal főzünk, mert az jobban megéri. A későbbiekben pedig szeretnék napelemet felszereltetni – mondta Egyed Márton, a marcali Marcello Pizzéria tulajdonosa. Az óriáspizzáiról híres étterem vezetője kiszámolta, hogy napi tízezer forinttal emelkedett a rezsi. Ám úgy vélekedett, ezt egy ilyen nagy múltú étteremnek ki kell bírnia. 

Energetikai fejlesztésben gondolkodnak a barcsi Csillag étterem tulajdonosai is. A 39 éve üzemelő vendéglátó helyen takarékoskodnak, amivel csak tudnak. – Mi már öt-hat éve nem nyitunk ki vasárnap például egy háromfős szülinapi ebéd kedvéért, egyszerűen nem éri meg. A nyitvatartási idővel így lehet spórolni, de nyitva kell lenni – mondta Takács Tibor az étterem egyik tulajdonosa. Hozzátette: az elektromos áramot fogyasztó berendezéseket optimalizálni kell és mozgásérzékelős izzókat használnak, hogy ne tudja a vendég égve felejteni a villanyt. – Akik az elmúlt években vettek gépeket a konyhájukra, jól jártak, de az öt- vagy tízéves gépek használata nem lesz gazdaságos – foglalta össze véleményét Takács Tibor. 

– Minimális személyzettel dolgozunk, amit már nem lehet tovább csökkenteni, a nyitvatartás és a vendégek optimális kiszolgálása érdekében. A mi vállalkozásunk egyébként napelemet fog szereltetni, remélhetőleg mihamarabb megkapjuk az MVM-től az engedélyt. Számításaink szerint a korábbi 8–9 éves megtérülés a mostani árak miatt 2–2,5 évre tud lecsökkenni, tette hozzá a barcsi vállalkozó. 
 

Még nem érte el bezáráshullám a Balaton-partot

Kihívások elé néznek a balatoni éttermek is, igaz, bezárásokról nem kapott hírt a Balatoni Turizmusszövetség. 
– Több helyről jelezték, hogy több száz százalékkal változnak az energiaárak, ez biztosan befolyásolni fogja az éttermek működését – mondta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke. – Ugyanis a Balaton, amellett hogy dolgozunk rajta, hogy négy évszakos desztináció legyen, egyszerűen nem biztos, hogy ezeket az energiaárakat el fogja bírni. Főleg úgy, hogy az idei nem a Balaton legerősebb szezonja. Nem biztos, hogy minden vendéglátóhely, büfé ki tudja termelni a megnövekedett költségeket. Hozzátette: bízik benne, hogy sokan kitartanak, de abban is biztosak lehetünk, hogy a szezonális helyek száma emelkedni fog. Ezzel együtt további gondot jelenthet az amúgy sem rózsás munkaerőpiacon, hogy az éves állások száma csökkenhet ezáltal a Balatonnál. 
 

Felmondtak a bérlőknek a megdrágult rezsi miatt

Szeptember utolsó napjával öt bérlőnek mondta fel a szerződését a növekvő energiaválság miatt a Kapos Hotel. Van köztük gyógy­pedagógus, masszőr is, aki itt dolgozott. Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője elmondta: szeptember harmincadikával mondják fel a bérleti szerződéseket öt bérlőjükkel. 
– Az energiaválság miatt extrém módon megemelkednek költségeink, az idén lejárnak a gáz- és energiaszerződéseink és az új megegyezések más kondíciókkal, magasabb áron köthetők csak meg, de még nem tudjuk pontosan hányszorosára drágulnak – tette hozzá Gergely Ica. Kiemelte: költségmegtakarítás és spórolás miatt döntöttek így. A lezárás a 220 négyzetméteres konferenciatermüket is érinti.

– A hotel, az étterem, a kávéház és Ady Endre utcai üzletek esetében nincs változás. Bízunk benne, hogy nem lesz szükség további korlátozásokra – tette hozzá a vezető. 
Húsz bérlője van a Torma Üzletháznak Nagyatádon. Sokan évek óta itt bérlik irodájukat vagy üzletüket. – Nem emeltünk a bérleti díjon, szeretnénk, ha minden bérlőnk maradna. Azt tapasztalom, hogy bíznak abban, hogy meghúzva a nadrágszíjat ki tudják fizetni az emelkedett rezsiköltségeket – mondta el Torma István, az üzletház tulajdonosa. Keresik a lehetőségeket, a közeljövőben a gázfűtésről az elektromosra szeretnének átállni. Megjegyezte: januártól sem tervez nagyobb áremelést, mindössze az inflációnak megfelelően növelné a bérleti díjait.

– A megyében működő irodaházak próbálják a bérleti díjakat legalább 10–20 százalékkal emelni, hogy a megnövekedett költségeket ki tudják gazdálkodni – mondta el Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. A többszörösére emelkedett rezsiköltségeket hosszú távon nagyon nehéz lesz fizetniük, így a közeljövőben várható, hogy inkább bezárják majd üzleteiket az irodaházak.
Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában