Forintosítható segítség

2022.09.13. 14:00

Rezsibónusz enyhíti a fűtésszámla sokkját Somogyban

Rezsitámogatás, bónusz, pluszjuttatás: több somogyi vállalkozásnál is próbálnak kisebb-nagyobb mértékben segíteni a dolgozóknak, hogy az energiaválság hatását enyhítsék. A kaposvári villamossági gyár – szombati lapunkban bejelentett – bruttó 200–300 ezer forintos rezsitámogatásához hasonló mértékűről azonban egyetlen más cégnél sem hallottunk.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A rezsitámogatáson már elkezdtünk gondolkodni, dolgozóinknak a legnehezebb időszakban is megfelelő segítséget szeretnénk nyújtani – mondta Tallián Bálint, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezetője. – A jelenlegi piaci bizonytalanságban azonban iszonyatosan nehéz meghozni egy ilyen döntést.

Az ügyvezető azt mondta: jelentős tempóban fogy a munka, hiszen az építőipart súlyosan érinti a visszaesés. Egyre nagyobb bizonytalanság tapasztalható a nemzetközi piacon, drasztikusan megemelkedtek a cégek kiadásai, így az energiaköltségek is. A Ferrokov évente egyszer, általában januárban szokott bért emelni, egyes szakterületeken 2022 tavaszától bérkiegészítésként bónuszt fizetnek a dolgozóknak. Más téren is igyekeztek segíteni, a nehézségek ellenére iskolakezdési támogatást fizettek, amit 141 diák kapott. – Idén újabb béremelésre már nincs esély – hangsúlyozta Talián Bálint. – Az energiaár-növekedés miatt 15–20 százalékkal drágulnak a termékeink: az első körben november elsejétől, s utána januártól. Ilyen körülmények között keresünk megoldást a dolgozói rezsiterhek mérséklésére.
Lukácsi Sándor, a fonyódi CMS Electronics Hungary Kft. cégvezetője kiemelte: az ősszel bónusz bevezetésén gondolkodnak. Összesen 250-en dolgoznak a cégnél, ebben a hónapban további 15–20 új kollégát akarnak felvenni. Folyamatosan sok munkájuk van, alig tudnak lépést tartani a megrendeléssel.

Gazdag Viktória, a kaposvári Fusetech HR-vezetője közölte: ahogy tavaly, úgy az idén is kétszer – januárban és szeptemberben – emeltek bért. Decemberben 13. havi fizetést utalnak, s 2023-ban tovább fejlesztik a juttatási csomagot.

Molnár Tibor, a kaposvári Alfa Mobil 98 Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a magas költségek miatt sok cég pengeélen táncol, számos helyen a túlélés a tét. Most azon gondolkodnak, hogy miként tudnák segíteni a dolgozókat.

Butor Sándor, a nagyatádi Atád Coop Zrt. cégvezetője elmondta: nem tudnak fizetni rezsibónuszt. A gazdasági helyzetük nem teszi lehetővé, 78 alkalmazottjuk van, a csapat zöme szakmunkás minimálbért keres.
 

Ha stabil a cég, számíthatnak jutalomra az ott dolgozók

– Jutalomrendszert vezettünk be júliustól minden fizikai dolgozó részére – közölte Horváth Péter, a barcsi Avermann-Horváth Kft. ügyvezetője. – Fizetésük csaknem tíz százalékát kapják meg, a magas infláció miatt hoztuk meg a döntést.
Az idén két fizetésemelést hajtottak végre a dél-somogyi vállalkozásánál, január elsejétől, illetve májusban, s a dolgozók bére összességében 10–25 százalékkal nőtt. Pillanatnyilag 106 alkalmazottat foglalkoztatnak, s Horváth Péter szerint elképzelhető, hogy a júliustól utalt jutalom 2023-tól beépülhet a fizetésbe.
Az igali Igal-Agro Kft.-nél nem fizetnek rezsibónuszt, de karácsonykor jutalmat adnak. Nagy György ügyvezető elmondta: ez már biztos, az utóbbi tíz évben kialakult gyakorlatot folytatják. Konkrét összeget nem említett, annyit viszont megjegyzett: kerek összegre számíthatnak a munkatársai. S 2023 húsvétkor is utalják a jutalmat. – Ezt azért tesszük, hogy gondtalan ünnepe legyen a kollégáknak – emelte ki Nagy György.
Farkas Tímea, a kaposvári Somogy Kéményseprő Mester Kft. ügyvezetője kiemelte: náluk egyelőre nincs tervben a rezsibónusz fizetése.

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában