Dráguló tápanyag

2022.09.08. 15:05

Döbbenetes a hiány, türkmén és kínai műtrágyára várnak a termelők

A kaposvári MG. Produkt Kft. – a svájci tulajdonos cégen keresztül – Türkmenisztánon és Szaúd-Arábián kívül Kínából importált műtrágyát szállít a termelőknek.

H. M.

Fotó: Katona Tibor

A hajó úton van, a romániai konstancai kikötőben rakják át az árut egytonnás csomagokba, onnét vonattal, illetve kamionnal hozzák hazánkba. Hanyecz Imre, a kaposvári MG Produkt Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: összességében csaknem 3,5 milliárd forint értékű üzletről van szó, a kínai műtrágya várhatóan novemberben érkezik meg hozzájuk. 

– Folyamatosan nagy igény van a műtrágyára, ahogy megrendeltük az árut, abban a pillanatban rögtön eladtuk a vevőknek – hangsúlyozta. – Azért kell ilyen távolról hozni a műtrágyát, mivel a svájci cégcsoporthoz tartozó marosvásárhelyi műtárgyagyár május óta a magas gázárak miatt nem működik. Tudomásom szerint Lengyelországban, Németországban és Litvániában sem üzemel több vállalat. Magyarországi céggel nem állunk kapcsolatban. Hanyecz Imre kiemelte, a tavalyihoz képest 4-5-szörösére drágult a műtrágya. Nem tudni, hogy meddig tart az árnövekedés, nehéz megjósolni a folyamat végét. A szakember szerint az iparágban példa nélküli a most kialakult helyzet. Jól jellemzi a körülményeket, ha a piacon van eladó áru, akkor azt 24 órán belül el tudják adni. A kaposvári cégnél kora ősszel abban bíznak, hogy 2023 januárjában a marosvásárhelyi gyárban újraindul a termelés. 

– Az Európai Unió is érzékeli a problémát, s reményeink szerint intézkedéscsomagot állítanak össze a műtrágyagyártás biztosítására, mondta bizakodva Hanyecz Imre.
 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában