Spórolnak, ahogy tudnak

2022.10.18. 17:33

Megszűnik a szombati műszak, összevonják az üzemeket a drága rezsi miatt

Június óta folyamatosan csökken a hazai áramfogyasztás, szeptemberben sem állt meg a folyamat. A magas rezsiárak miatt a somogyi cégek hétvégi műszakokat állítanak le, összevonják a termelő üzemrészeket.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert

– Történelmi örökség, hogy a kaposvári telephelyünk széttagolt, s ezért szükség van az észszerű váltásra ilyen nehézségek közt – mondta Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója. – Ezért még a fűtési idény előtt két épületben megszüntetjük a munkát, s a termelést egy épület-energetikai szempontból jóval kedvezőbb állapotú csarnokba költöztetjük. A döntés csaknem száz olyan dolgozót érint, akik borotvatisztító, illetve takarítógépek gyártásával foglalkoznak. A költözést tervek szerint a héten befejezzük, s ettől a lépéstől már a téli szezonban több tízmillió forint megtakarítást várunk. 

Az üressé váló két kaposvári csarnokot ezután raktárként használják. Nem fűtik fel, hanem a következő hónapokban csak az előírt hőfokokra temperálják. Fábián Balázs szerint szükség van az észszerű és hatékony takarékossági intézkedésekre. A Videoton kaposvári, marcali telephelyén eddig évente több mint félmilliárd forintot fordítottak gázra és a villamos energiára, ami jövőre a többszörösére nő.

A Kaposvári Villamossági Gyár Kft.-nél a hétfői igazgatósági ülésen jelentették be, hogy november elsejétől megszűnik a szombati műszak. Szalai Gyula igazgató közölte: a döntés a fűtési idény végéig, jövő áprilisig mindenképp érvényben marad. Szombatonként eddig általában 50-80 alkalmazott vállalt munkát, ők ezután hét közben túlóráznak. Így van, aki adott időszakban naponta tíz órát dolgozik majd. A változás a magas energiaárak miatt lép életbe. A kaposvári vállalat áramra és gázra az idén közel 340 millió forintot költ, ez 2023-ban csaknem 800 millió forintra ugrik. 

– A korábban bejelentett hőfokszabályozást következetesen betartjuk – hangsúlyozta Szalai Gyula. – Kizárólag az engedélyezett hőmérséklet lehet mindenhol. Szalai Gyula a négynapos munkahét bevezetésével kapcsolatban azt mondta, ez a rendelésállománytól függ. Ha jövőre esetleg csökken az export vagy a belföldi értékesítés, akkor elgondolkodnának a bevezetésén. 

 

Meglátszik, hogy elkezdtünk spórolni

Vendl József, a Tabi Coop Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a 19 helyi és környező településen található üzletüket bérbe adták, irodaházukat viszont tovább üzemeltetik. Az energiaárak csaknem háromszorosára nőttek, ezért takarékoskodnak, olyan hőmérsékletet biztosítanak, ami megfelel a dolgozók elvárásainak, de nincsenek túlfűtve a helyiségek. Annyi elektromos berendezést használnak, ami a napi tevékenységhez feltétlenül szükséges. A sütőipar is spórol, Martzy Ferenc, a siófoki Marci pékség tulajdonosa azt mondta, még október elején két kemencét leállítottak, így pillanatnyilag ötben sül a friss kenyér, kifli és a többi pékáru. 

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatai szerint szeptemberben a teljes országos bruttó villamosenergia-felhasználás 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A fogyasztást alapvetően befolyásolja a külső hőmérséklet és a gazdasági aktivitás, de a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentés óta nagy valószínűséggel a tarifaemeléssel indult takarékoskodás is a fő hajtóerők között szerepel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában