Elindultak a földárverések

2022.10.14. 09:00

Rinyabesenyői, sárdi és darányi földek az élen a hirdetési listán

Újabb, tíz hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ, az országos program Somogyot is érinti.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Szeptember 20-tól folytatódik a földértékesítési program, országosan összesen háromezer hektár termőföld kerül kalapács alá ezer hazai településen. Tíz hektárnál kisebb területű földeket kínálnak eladásra nyilvánosan. Villányi László, Darány polgármestere már hallott arról, hogy meghirdették a földeladást egy gazdáknak tartott fórumon. Rinyabesenyőn viszont még nem értesültek az eladásról, egyébként sincs nagy földforgalom a községben, felelte érdeklődésünkre Orsós Imre polgármester. 

Az állami földek értékesítése három hullámban zajlik Somogyban, tudtuk meg a Nemzeti Földügyi Központtól. Jelenleg a második ütemnél tartunk, most Somogy megyét érintően összesen hat, 3,5986 hektár területű földrészletet hirdettek meg, a fele szántó, a másik fele rét. Megyénkben a kihirdetett minimális ajánlati árak tekintetében a három legmagasabb egy darányi, egy somogysárdi és egy rinyabesenyői földterület. 

A hirdetményes értékesítési portfólió III. ütemében Somogy megyét érintően 127, összesen 193,6859 hektáros földrészletet hirdetnek majd meg. Ennek három százaléka szántó, két százaléka rét, egy százaléka legelő és kilencvennégy százaléka vegyes művelési ágú. 

A szeptember 30-án meghirdetett földterületekre 30 napig bárki tehet vételi ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítés elektronikus úton zajlik. Egy hektáros mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, egy és tíz hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra földműves nyilvántartásba vétel szükséges az ajánlattételhez. Az ingatlanok értékbecslésének költségét 1 hektár térmértékig az állam állja. Az értékesítésre váró földek listája a www.nfk.gov.hu oldalon elérhető, és az önkormányzatok a honlapjukon is közzéteszik. 

 


Fotóill.: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában