Tele a tank, üres a zseb

2022.10.24. 07:00

Hihetetlenül megdrágult az üzemanyag a kamionokba és buszokba

Soha nem látott magasságokba emelkedett a gázolaj ára szerdán. A Holtankoljak.hu adatai szerint egy literért átlagosan 851 forintot kérnek el a töltőállomásokon. A drágulás a fuvarozással és a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat is jelentősen sújtja. Ezek a vállalkozások ugyanis nem tankolhatnak hatósági áron.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy év alatt negyven százalékkal emelte meg a kilométerdíjakat a bolhási Szabó-Busz Hungary Kft. Szabó Bence László, a vállalkozás tulajdonosa lapunknak elmondta, a húszszemélyes kisbuszok kilométerenként 400 forintért rendelhetők meg, az ötvenszemélyes jármű kilométerenként 800-ba kerül, s erre még hozzá kell számolni az általános forgalmi adót.

– Megértőek az ügyfeleink, kifizetik a megemelt árakat is – hangsúlyozta Szabó Bence László. – Sajnos a drága üzemanyag miatt jelentősen visszaesett a forgalmunk. Kirándulások már egyáltalán nincsenek, kizárólag a sportegyesületek jelentik a reményt. Jelenleg az ő utaztatásukból tartjuk fenn magunkat – mondta a cég tulajdonosa.

Szabó Bence László arról is beszélt, hogy az AdBlue adalékanyag, amit kétezer kilométerenként kell beletölteni a kisbuszokba, másfél év alatt a 180 forintos literenkénti árról 920-ra emelkedett. Egy járműhöz 13 liter szükséges, ezért havonta körülbelül 50-100 liter adalékanyagot használnak el. Ennek a költségét azonban nem tudják áthárítani az ügyfeleikre.

A fuvarozással foglalkozó vállalkozások is megérzik, hogy drága a gázolaj. Gazda Csaba a Gazda-Trans Kft. ügyvezető-tulajdonosa lapunknak elmondta, január óta mintegy húsz százalékkal drágultak a fuvarozási költségek. Nem hárítanak át minden tételt automatikusan az ügyfelekre, viszont ha 30-40 forinttal emelkedik a gázolaj ára, akkor muszáj módosítaniuk a díjakon. Gazda Csaba kiemelte, amikor csökkent az üzemanyag ára, akkor a fuvarozás díjából azonnal engedtek.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu tulajdonosa a Somogyi Hírlapnak elmondta: még a szakembereket is meglepte, hogy ennyire megemelkedett a gázolaj ára. Az év vége felé általában csökkenni szokott, mert kevesebb fogy belőle. Kiemelte, azért is emelkedhetett meg a dízel ára, mert az európai ipari vállalatok a drága gáz helyett inkább olajat használnak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában