Fogas kérdés

2022.11.16. 09:00

Fájhat a fogunk a magán ellátásra jövőre

Sokan tartanak a fogorvostól, ezért képesek akár halogatni is a találkozást – ez azonban nem jó taktika, főleg olyankor, amikor áremelkedésre lehet számítani. Ha viszont a magánfogorvosi ellátás ára a jövőben nő, sokan kiszorulhatnak innen, és emiatt pedig az állami körzetekben tovább nőhet az amúgy sem rövid várólista.

Kovács Gábor

Fotó: Imre György

A forint-euró árfolyam változása miatt indultak emelkedésnek az árak a magánfogorvosi ellátásban, hiszen minden alapanyag importból származik, még az egyszer használatos eszközök között sincs magyar termék. Ezeket német, olasz, svájci gyártóktól szerzik be a fogorvosok. 

Másrészt viszont az energiaár növekedését is állni kell a magánrendelőkben, hiszen a fogászati berendezések árammal működnek és fűteni is kell. A magánrendelőjüket családi házban üzemeltető magánfogorvosok eddig eltérő energiaköltség-növekedést tapasztaltak, Vajda Leventéé például nem nőtt számottevően – osztotta meg velünk magánrendelése tapasztalatait a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának Somogy megyei elnöke. 

Fotóillusztráció: Lang Róbert


Nem csak a háziorvosoknak segít a kaposvári önkormányzat, hanem az alapellátást végző fogorvosoknak is, tudtuk meg Herczeg Olgától, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának országos alelnökétől. A körzeti fogorvosoknak és a gyermekfogorvosoknak jelent ez könnyítést. – Nagyvonalú gesztust kaptunk az önkormányzattól, mert állják annak a felét, amellyel a tavalyi évhez képest megemelkedtek az alapellátásban dolgozó fogorvosok rezsiköltségei, ez komoly segítség valamennyi doktor számára – mondta a kaposvári fogszakorvos. – Sokan azonban még nem kaptak számlát, ezért aztán még fogalmunk sincs, hogy mi elé nézünk. Nagy a bizonytalanság a fogorvosok között, nem merünk előre tervezni, örülünk, ha meg tudjuk a holnapot oldani. Nem tudjuk azt sem, hogy a tb-finanszírozás hogyan alakul, ennek függvényében tudunk-e új anyagokat, műszereket, gépeket vásárolni. 

A kaposvári alapellátási fogorvosi körzetekben még hosszú a várólista, ennek oka részben az, hogy a Covid-szabályokat továbbra is be kell tartani, szellőztetni és fertőtleníteni kell két beteg között negyedórán át. Emiatt természetesen kevesebb beteget tudnak ellátni, mint korábban. 

Herczeg Olga fogszabályzást és fogászati röntgen ellátást végez, erre viszont nem kaptak támogatást vállalkozó fogorvosként. Ha a tb-ellátmány nem fedezi a rezsijüket, akkor nagy baj lesz, ismerte el Herczeg Olga. 
 

A fogkőleszedés akár harmincezer forint is lehet

Az országos sajtóban jelent meg, hogy akár harminc százalékkal is drágulhat a fogorvosi ellátás a rezsi- és az alapanyagköltségek emelkedése miatt a jövőben. Ez azt jelenti, hogy egy szimpla foghúzás 23 ezer forintba kerülhet, míg a fogkőleszedésért akár 30 ezer forintot is elkérhetnek, ha a magánorvosok kénytelenek áthárítani a páciensekre a költségnövekedést. A fogorvosok spórolni nem tudnak, hiszen jó minőségű alapanyagra van szükség a fogászati beavatkozáshoz, az eszközöket működtetni kell, és hideg sem lehet a rendelőkben. A szektorban már megjelent az áremelkedés a viszonteladók körében és a fogtechnikusoknál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában