Fotók

2022.11.02. 19:34

Jut elég hal az ünnepi asztalra, de többet kell érte fizetni

Megkezdődött szerdán reggel a téli lehalászás a nagyberki halastavakon. Sok magyar hal utazik majd oxigénnel dúsított vizes tartályokban a környező országokba is. Idén a megnövekedett költségek miatt átlagosan 35-40 százalékkal többet kell fizetni a halért majd az ünnepek előtt.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A háló kihúzásával kezdődött meg a nagyberki tó lehalászása szerdán reggel fél hétkor. Ezt követően az úgynevezett tanyából folyamatosan emelte ki a gép a válogatóasztalra a halakat. Itt méret és fajta szerint osztályozták, majd mérlegelték az uszonyosokat. – Hajnali négykor kelünk, háromnegyed ötkor indulunk, és fél héttől négy-öt óráig dolgozunk egészen karácsonyig – mondta el Talpas Tibor, az egyik halász. Hozzátette: a huszonkét idénymunkás Ötvöskónyi, Beleg és Nagyatád környékéről érkezik. Többségük nemcsak halász, hanem szívesen horgászik is. 

– Gyerekek, hozhatjátok a törpeharcsát, megjött érte Jani – kiabált a halászoknak Szabó Attila halászmester, akitől azt is megtudtuk, hogy 10-12 állandó halászati dolgozójuk mellett több idénymunkással dolgoznak, akiket napi bejelentéssel foglalkoztatnak, átlagosan 1800–2000 forintos órabérért.

– Nagyon nehéz éven vagyunk túl, a takarmányok ára a duplájára emelkedett, megnövekedtek az üzemanyagköltségeink és a munkabérek, valamint az aszály miatt közepes évet zárunk – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a busát és az amurt Romániába és Lengyelországba viszik, a süllőt Ausztriában, Németországban és a hazai horgász­egyesületeknek értékesítik.

Itthon továbbra is a ponty a legkelendőbb. – A karácsonyi ünnepekre biztosított a halellátás, de tavaszra már lehetnek problémák, hiszen az aszály oly mértékben sújtotta a tógazdaságokat, hogy a kiesés 30-40 százalékos a vízhiány miatt – emelte ki Németh István. Megjegyezte: reggel még tizenhárom fok volt és a víz hőmérséklete is 10 fokos, így nagyobb mennyiséget nem tudnak befogni, mert oxigénhiányos állapotban hamarabb elpusztulnak a halak.

A megnövekedett költségek miatt a halárak is emelkedtek 35-40 százalékkal. – 1800–2000 forint körül lesz karácsonykor az élőponty az üzletekben. Jelenleg nagy mennyiségben 1300–1500 forintért értékesítjük a ponty kilóját, ez az ár az összes input­anyag költségét nem fedezi – sorolta Németh István.

Kiemelte: hazánkban az elfogyasztott hal csaknem 70 százaléka ponty, ám egyre kelendőbbek a feldolgozott halak a piacon. – Jelenleg 6,7 kiló az egy főre jutó halfogyasztás, ám lassan emelkedik, hiszen 1991-ben 2,8 kiló volt az átlagfogyasztás. – Ám az uniós 26 kilós átlaghoz képest még így is lemaradásban vagyunk – mondta el a vállalat vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában