Fórum

2022.11.28. 16:44

Kihívások előtt állnak a somogyi gazdák, nehéz évük lesz

Gazdafórumot tartott hétfőn délután a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének Somogy megyei Szervezete és az Ifjú Gazdák Somogy Megyei Gazdaköre Kaposváron a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei Igazgatóságán.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke köszöntőjében kiemelte: az Egyesült Nemzetek Szervezetének számításai szerint több mint 8 milliárd ember él a világon, emellett egyre kevesebb a termőterület.

– Szükséges, hogy a lakosok továbbra is egészséges és tápláló élelmiszerhez jussanak és ennek a kihívásnak kitörési pontja a precíziós gazdálkodás, amely segítségével kisebb környezetkárosítással lehet hozamot növelni – emelte ki a megyei elnök. Köszöntőjében az elkövetkező új uniós pénzügyi ciklusról is beszélt.

– 2023-tól megváltozik az egységes kérelmek metodikája, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy mielőbb egyeztessen a változásokról falugazdászával, hiszen komoly döntéseket kell meghozniuk – mondta Madarász Zoltán.

A fórumot a Digitális Agrárakadémia sorozat részeként szervezte meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége. A tanácskozást Bodrogi Vazul, az Ifjú Gazdák Somogy Megyei Gazdaköre elnöke nyitotta meg, majd Gulyás Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem előadója Talajerőgazdálkodás a gyakorlatban témában tartott tájékoztatót.

Farkas László a digitalizációs megoldásokról beszél, Jakab Mariann a talajegészség témakörben tartott előadást. Molnár Péter falugazdász az új uniós ciklus agrárfinanszírozási lehetőségeiről számolt be. A tapasztalatokat vacsora mellett beszélték meg a gazdálkodók.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában