Tömlöcsötét nem lesz

2022.11.18. 14:00

Milliót hagy a kasszában a sötét lámpatest Somogyban

Több somogyi településen is korlátozzák a közvilágítást, erre egy nemrég megjelent kormányrendelet is lehetőséget ad a városok és a falvak vezetőinek. Az általunk megkérdezett polgármesterek szerint az intézkedéssel több milliót, valahol több tízmilliót tudnak megspórolni évente.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Egyelőre minden közterületi lámpa világít este Csurgón. Néhány hét múlva azonban a fényforrások egyharmadát lekapcsolják. Füstös János polgármester elmondta, a településen áthaladó főút mentén, illetve a útkereszteződéseknél, játszótereknél és a parkoknál továbbra is világítanak majd a lámpák. A mellékutcákban viszont várhatóan csak minden második. 

– Emiatt nem lesz nagy sötétség a városban, azonban muszáj korlátoznunk a szolgáltatást – mondta Füstös János. – Az energiaszámláink mintegy 55 százalékát a közvilágítás teszi ki. Ebben benne van a templomok és a közintézmények díszkivilágítása is, igaz, ezeket néhány héttel ezelőtt már lekapcsoltuk. Számításaink szerint így a kiadásaink húsz százalékkal csökkennek – fogalmazott Csurgó polgármesterre. Hozzátette, a karácsonyfát kivilágítják majd, de máshová nem terveznek ünnepi fényeket. 

Marcali belterületén sehol sem kapcsolják majd le a közvilágítást, a külterületeken azonban várhatóan igen. Sütő László polgármester elmondta, a közbiztonság miatt a belvárosban elengedhetetlen a megfelelő világítás. Több helyen is működnek biztonsági kamerák, amelyeknek szüksége van elegendő fényre. Sütő László arról is beszélt, december 10-ig mind az 1900 lámpatestet LED-es izzóra cserélik. Erre a város 250 millió forintot költ. Idén várhatóan a korábbi 20 millió forint helyett 100 millióba kerül a közvilágítás. A fejlesztések miatt a jövőre becsült 300–400 millió forint helyett 250-et kell majd fizetniük – tette hozzá Sütő László. 

Nagyatádon december 15-én alkotják meg a közvilágításról szóló rendeletet. Ormai István polgármester elmondta, terveik szerint a külterületeken és a nagyobb parkolókban éjszaka korlátozzák majd a világítást. A közlekedés- és a közbiztonság miatt a belvárosban nem kapcsolják le a fényeket. Ha azonban a szolgáltató jelentősen megemeli a díjakat, akkor a belvárosban is változás lehet a közvilágításban. 
 

Nem maradnak el az ünnepi fények 

Kaposváron egyelőre még tesztelik annak a lehetőségét, hogyan tudnak spórolni a közvilágításon. A városháza sajtóosztálya kérdésünkre elmondta, keresik a megfelelő megoldást. Azonban az biztos, hogy a gyalogátkelőhelyeknél és a kiemelten forgalmas csomópontoknál nem lesz korlátozás. Legkésőbb január 1-től vezetnék be az intézkedéseket, melyeknek köszönhetően 300 millió forint feletti összeget tudnának megspórolni. Mivel tavaly 172 millió forintba került a közvilágítás, míg jövőre 1300 millió forint lenne, tették hozzá. Az adventi időszakban az ünnepi fényeket délután négy és este tíz óra között kapcsolják fel. 

közvilágítás
Fotós: Lang Róbert

Siófokon egyelőre nem korlátozták a közvilágítást, azonban ennek a lehetősége a vészforgatókönyvek között szerepel – tájékoztatta szerkesztőségünket a város önkormányzata. A balatoni településen tavaly 183 millió forintot fizettek ki a közvilágításra, idén év végére ez a kiadás 560–640 millió forint között lehet majd. Siófokon is lesz ünnepi kivilágítás advent idején, azonban csak december 16-a és január 2-a között világítanak a fények. 
 
Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában