Malacpersely

2022.11.12. 11:28

Néhány hónapra elég a családok tartaléka

A magyarok kétharmadának nincs elegendő megtakarítása, a legtöbben mindössze néhány hónapra elegendő tartalékot tudnak felmutatni. Az infláció mára kikezdte a családok spórolt pénzét.

Kovács Gábor

Fotós: Lang Róbert

A magyarok mindössze 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és 39 százaléka rendelkezik legalább egy hónapra elegendő megtakarítással, derült ki egy új internetes kutatásból. A Portfolio megbízásából készített felmérés feltárta, hogy az ezer válaszadónak mindössze 18 százaléka rendelkezik 6 hónapra elegendő pénzügyi tartalékkal, 61 százalékuk viszont legfeljebb egy hónapig bírná ki jövedelem nélkül. A válaszadók fele úgy érzi, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégséges megtakarítás kell ahhoz, hogy anyagilag biztonságban érezze magát. A válaszadók közül a legtöbben azt állították, hogy a nem rendszeres típusú megtakarításukat készpénzben, lekötött bankbetétben és állampapírban tartják, míg a rendszeres megtakarítási formák közül az életbiztosítás és nyugdíjpénztári megtakarítás a leg­gyakoribb. 
A válságba viszonylag kedvező kondíciókkal vágott neki a magyarok többsége, mert 2021-ben ugyan csökkenő ütemben, de tovább nőtt a háztartások jövedelme, közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH). Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 428 ezer forint volt, 8,5-százalékkal magasabb, mint az ezt megelőző évben. Az egy főre jutó éves nettó jövedelem 8,7 százalékos növekedés mellett 1 millió 920 ezer forintot tett ki. A reáljövedelem-növekedés 3,4 százalékos volt. 2015 és 2021 között a háztartások egy főre jutó nettó jövedelme reálértéken 40,7 százalékkal nőtt. A megtakarításokat azóta kikezdte az infláció. A gazdasági válság miatt a háztartások elveszíthetik a vagyonuk tizedét. 
 

Kőváriné Tóth Petra (Kaposvár): – Azt látom a környezetemben, hogy jobban fogy a pénz, a fizetések viszont nem emelkedtek. Fiatal házasok vagyunk, az albérlet mellett többnyire nem tudunk félretenni. Van egy másfél éves kisfiunk, és a gyermeknevelés sem olcsó, a pelenkára is sokat kell költeni. 
 

Fotós: Muzsla y Péter

Zsiborás Attila (Kaposvár): – Mindenkit érint a mostani helyzetben, hogy jobban fogynak a megtakarítások, de azt látom a környezetemben és a saját tapasztalataimból is, hogy még lehet félretenni. Több lábon állok, több munkahelyem van, így könnyebb a megélhetés, de ezért sokat kell tennie az embernek. 
 

Fotós: Muzslay Péter

Orsós Sándor (Kaposvár): – Kevés a nyugdíjam, ez meghatározza a lehetőségeimet. Már a válság előtt sem tudtam sokat félretenni, és ez a helyzet nem változott számottevően. Talán egy hónapra elég tartalékom van, általában az a jellemző, hogy máról holnapra élek. A legtöbb pénzt élelmiszerre és rezsire költöm. 
 

Fotós: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában