Vágják a fenyőt

2022.11.16. 19:55

Ötödével drágul idén a karácsonyfa

Drágább lesz idén a karácsonyfa, átlagosan 20 százalékkal kerül majd többe a fenyő a tavalyi árához képest. Ezekben a napokban kezdték meg a fák kivágását Dél-Somogyban.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Csurgó és Berzence környékén már javában zajlik a kitermelés; a karácsonyi fenyők a hálózás után azonnal indulnak a hazai és külföldi piacokra. 
– Már a múlt héten elkezdtük kiszedni a gyökeres fákat, hétfőn pedig a vágáshoz láttunk hozzá – mondta lapunknak Lakatos István, aki minden nap Csurgóról jár át kerékpárral Berzencére dolgozni. Fél hétkor kezdenek és fél ötkor végeznek. – Összeszokott csapatban dolgozunk. Van, aki a vágást végzi, más a rakodást, mindenki tudja a dolgát – tette hozzá az idénymunkás. Rajta kívül csak a Fenyőfarm Kft.-nél 25–30 helyi és környékbeli dolgozik karácsonyig. 

Fotók: Kovács Tibor

– A fehér szalagosokat nem kell, de a többit vághatjátok – irányította a társaságot Fodor Manuel, az egyik társtulajdonos fia. A kitermelt fákra háló került, majd a telepen kalodába rakták. Kamionok viszik a hazai és külföldi piacokra. 

 

Az idei aszályos időjárás nem tett jót a fenyőfáknak sem, érzékenyebbek lettek a gombás betegségekre és némelyik ültetvényt a jégverés is károsította. Ennek ellenére lesz bőséges ellátás a piacokon – mondta Szabó István, a FenyőFarm Kft. társtulajdonosa. Hozzátette: jelentősen emelkedtek a szállítási- és bérköltségeik, jóval többet kell fizetni a műtrágyáért. 

– Jelenleg azt látjuk, hogy mindenképpen emelni kell a fenyő árán, átlagosan 15–20 százalékos emelkedés várható, a vágott lucfenyő ára 3500 forint körül lesz – emelte ki Szabó István. Hozzátette: december elején már a hazai multiáruházak kínálatában ott lesznek a somogyi fenyők, de külföldre is szállítanak belőlük. – Gyökeres fenyőket Olaszországba szállítunk, Romániába és Szlovákiába vágott lucot és Nordmannt viszünk – mondta el a fenyőkereskedés társtulajdonosa. Megjegyezte: évek óta nő a Nordmann fajta iránti kereslet, azonban most nem tudható, hogy ez a tendencia a drágulások miatt folytatódik-e. 

– Az eddigi rendelések alapján a piacot a visszafogottság és a bizonytalanság jellemzi. Sok kereskedő kivár, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudni, mennyire lesz kelendő a karácsonyfa – jegyezte meg Szabó István. Kiemelte: karácsonyra Dél-Somogyból, Vas és Zala megyéből kerül a legtöbb fenyőfa a családok otthonába. Megyénkben egyébként közel 500 hektáron termesztenek karácsonyfának valót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában