Iparoshiány

2022.11.12. 07:00

Térképre tették a milliós kárt és az elfuserált munkát

Megrajzolták az ország kontárkártérképét. Egy friss felmérés válaszadóinak több mint ötöde, 22 százalék értékelte kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakik teljesítményét. A Dél-Dunántúlon is magas ez az érték, de az építőipar bizalmi indexe Somogyban megfelel az országos átlagnak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Nagy a kereslet a szakemberekre, szakember viszont nincs elég – indokolta meg a kontárok gyakori feltűnését Budai Ferenc építési vállalkozó, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) elnökségi tagja. – Ez a helyzet eredményezi, hogy „mindenki csinál mindent” egy építkezésen, ha ért hozzá, ha nem – mondta az építési vállalkozó. – A megrendelők örülnek, ha valaki jön, és megcsinálja a munkát. A kontárok változatlanul működnek, tisztelet a kivételnek. Végezhet jó munkát az is, akinek nincs ehhez végzettsége, de általában nem vezet jóra, ha valaki csak úgy belecsöppen a munkába. 

Hajmeresztő történeteket sokan hallottak már, sorolta rögtön Budai Ferenc. A hőszigeteléseknél a dübeleket nem jól méretezik, a kültéri hidegburkolatokat nem jól alapozzák, az élek, sarkok kialakítását az épületeken rosszul végzik, az ablakbeépítéseknél nem vízszintesek a könyöklők, szerinte ezek a leg­gyakoribb hibák. A kontárok sokszor annyi gondot okoznak, hogy a tulajdonos fizethet utánuk a javításért. A Somogy Megyei Békéltető Testületnél mindig vannak efféle ügyek. 
– Volt olyan szakember, aki nem szerepelt a nyilvántartásban, más visszaadta az ipart és feketén dolgozott – említette Csapláros Imre, a békéltető testület vezetője. – Mi csak vállalkozásokkal szemben tudunk fellépni, magánszemély esetében bírósághoz kell fordulni a hibás teljesítés miatt. 

A Mapei Kft. az idén is közzétette az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) kutatását. Ebből kiderült, hogy a kontármunka-károsultak aránya országosan 21 százalék, azaz a válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen építőipari kontárkárt tavaly. Ez 8 százalékpont-csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest: az építőipar lassulásának köszönhető, hogy csökkent a szakemberek leterheltsége és a megrendelők kiszolgáltatottsága. A közép- és nyugat-magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, míg Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Dél-Dunántúlon magas a kontárok okozta károk átlagos összege. 

Elégedett megrendelők is vannak, közülük 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozók munkáját. Az építtetők azonban összességben borúlátóan látják az ágazat jövőjét. Mindössze a megkérdezettek 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar, 17 százalékuk szerint nem változik az ágazat helyzete. A többiek rosszabbra számítanak, mert a kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és a kontármunka együttesen rontják. 
 

Kontármunkák átlagos kárösszege, 2022. augusztus
 

Dél-Dunántúl: 680 243 Ft
Nyugat-Dunántúl: 593 696 Ft
Észak-Magyarország:591 656 Ft
Közép-Dunántúl: 901 515 Ft
Közép-Magyarország: 1 121 517 Ft
Észak-Alföld: 470 197 Ft
Dél-Alföld: 638 285 Ft
Budapest: 678 145 Ft
Forrás: Építőipari Bizalmi Index (ÉBI)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában