Év végére készülnek

2022.11.21. 16:30

Több cégnél már ma pezsgőt bonthatnak Somogyban

A somogyi cégek rákapcsoltak, a termelés felpörgött, s a közelgő év végi leállások előtt a kiszállításokat felgyorsítják. A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberben az ipari termelés 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Egyre több a megrendelés, a tavalyi évhez képest az idei növekedésünk 15 százalékos – tájékoztatott Cenk Cobanoglu, a Metyx Hungary Kft. kaposvári gyárigazgatója. – A 2023-ra tervezett növekedés 30 százalékos a 2022-hez képest. 

A Metyx Kft.-nél az idén kétszer emeltek bért a dolgozóknak, a januári átlag 14 százalékos után októberben további 12 százalékos alapbéremelés lépett életbe. Oka: a folyamatosan emelkedő árak. Cenk Cobanoglu azt is közölte: a Metyx figyelmet fordít a dolgozók megtartására, támogatására, illetve az új dolgozók bevonzására is. 
– Termelésünk 4–5 százalékkal emelkedett az utóbbi hónapokban, a kisfeszültségű elosztókon kívül a korábbinál több biztosítóbetétet, valamint sorkapcsot is értékesítettünk – mondta Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár igazgatója. – A kivitelre gyártott áru zömét Németországban és Franciaországban dobtuk piacra. Azzal számolunk, hogy az idei árbevételünk 2021-hez képest nagyjából 30 százalékkal nő. Tavaly 7,2 milliárd forint forgalmat értünk el, az idén október végéig már 8,3 milliárd forintnál tartunk, s ha minden úgy alakul, ahogy várjuk, akkor kilenc és félmilliárd forint lehet a bevételünk. 

Meló Sándor, a nagybajomi Meló lakatosüzem vezetője közölte: többek között könnyűszerkezetes acélcsarnok elemeinek gyártásával foglalkoznak, az idei első félévben több munkájuk volt, mint tavaly. Somogyon kívül Zalából is kaptak megrendelést, jelenleg egy keszthelyi építkezésen vesznek részt. A szakember szerint az építőiparban némileg csökkenhet a megrendelés, társaságuknak jövő februárig van biztosan munkájuk. 
 

Környezettudatosan Kaposváron 

A Metyxnél igyekeznek reagálni az országban zajló gazdasági változásokra. A társaság további juttatásként százszázalékos támogatást biztosít szeptembertől azoknak, akik a helyközi és a helyi járatos tömegközlekedést veszik igénybe. Ezzel is elősegítik a környezettudatosságot, hiszen így többen utaznak busszal a saját jármű helyett. 
– Az idén is megajándékozzuk a dolgozók gyermekeit Mikulás alkalmából – tájékoztatott Cenk Cobanoglu, a Metyx Hungary Kft. kaposvári gyárigazgatója. – S karácsonyi ajándékutalványokat is kiosztunk. 
 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában