Piaci körkép

2022.12.16. 12:40

Előrelátóan vásárolnak karácsonyra a kaposváriak

Halmokban állt a szaloncukor, fenyőfák illatoztak a bejáratnál és friss hústól roskadoztak péntek reggel a pultok a Kaposvári Nagypiacon. Szétnéztünk, hogy mit érdemes beszerzni az ünnepi menühöz a piacon.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Sorok kígyóztak a kaposvári nagypiac húsos pultjainál pénteken reggel, hiszen sokan már az ünnepekre vásároltak. – Megveszünk most mindent, hogy elkerüljük az ünnepek előtti tömeget – mondta el Kovács Károly, aki feleségével sertéscombot, karajt és csirkemellet vásárolt. Tekeredtek a kolbászok, hurkák, mindkettőből került a kosarakba és legalább egy maréknyi töpörtyű is.  – Visszajárok ide, mert finom, háziasan készítik a húsokat, főleg a disznósajt és a kenőmájas a kedvencem – mondta az egyik vásárló. A húsok mellé savanyúság is dukált, a kaposvári vásárlók az ecetes gyöngyhagymára és a savanyú káposztára esküsznek. 

Az új csarnokból kifelé tartva horgolt angyalkákon akadt meg szemünk. – Nincs két egyforma, nem sablon alapján, hanem fejből horgolok – mondta el Nemes Józsefné. Az angyalkák mellett, hópihék, hóemberek, harangok sorakoztak az asztalán arra várva, hogy majd valaki karácsonyfáját díszíthessék. 

Az új csarnok előtti szabadtéri részen pedig több tucatnyi különböző ízesítésű szaloncukor várta a dobozokban, hogy ugyanez a sors érje utol őket. – A zselés sosem megy ki a divatból, de kedvelt a vajkaramellás is – mondta el Szalai Erzsébet.

Adventi koszorúk, sír-és asztali díszek bőséges választéka volt látható a Kaposvári Nagypiacon. De az előrelátóak a luc, normann és ezüstfenyőt is beszerezhették már, hiszen karácsonyfának való is kapható voltak. 

Aki nem ünnepi alapanyagra és nem is karácsonyfára vadászott, az remek ajándékötletekbe botolhatott a piacon. Akár díszcsomagolásban csiliszószokat is vásárolhattunk  mangós, vagy epres ízesítésben. Jól fogyott a mézédes mandarin és az aszalt gyümölcsből, olajos magvakból álló csomagok is. Mézből sem volt hiány, az akác mellett gesztenye, repce és vegyes virágmézet kínáltak az őstermelők. – Nagyon szép áruja van a termelőknek, körbenézek és amit megkívánok, azt meg is veszem – mondta el Brantmüller Edit.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában