Fejlődés

2022.12.05. 17:30

Marhaság búsulni, 13 százalékkal több a kérődző Somogyban

Egyre kevesebb jószágot tartanak a vidéki gazdaságokban. 2022 nyarán a főbb haszonállatfajokból kevesebbet írtak össze, mint egy évvel korábban, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című legfrissebb kiadványából. Somogyban viszont bővült a kínálat marhákból.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Róbert

Szalai Norbert az idősebb tehenei mellé vemhes üszőt szeretett volna vásárolni, de azt tapasztalta, hogy az országban alig kapni. Tevelre kellett volna utaznia érte, de borzasztóan felment az ára, 850 ezer forint plusz áfa, vagyis közelíti a milliós értéket. A gazdálkodásban az a szerencséje, hogy előteremti magának a takarmányt saját birtokán. Huszonhat fejőstehenet és üszőt tart Somogy­aszalóban. A tej literjéért 250 forintot adtak a felvásárlók, az ár az év elején még 180 forint volt. 
Paládi Vince sem növelte a juhai számát, nyája Bárdudvarnokon legel. Az ismeretségi körében vannak, akik abbahagyták az állattartást, mert sokan kiöregedtek a szakmából, és hozzáértő munkaerőt alig találni. A legelőket sújtja az aszály, bár Somogyban kedvezőbb a helyzet. Paládi Vince pásztoroló állattartást végez az ötszáz állatával, távolabbi legelőkre is eljut, ezért kevesebbet költ a dráguló eleségre. Még megéri a gazdálkodás, a bárány ára már tavaly növekedésnek indult, és az idén folytatódott. Élősúlyban egy 24 kilós bárány felvásárlási ára megközelítőleg 1800 forint kilónként, és a vágóbirka árával is elégedettek a gazdák, bár a gyapjút képtelenség eladni. 
Kevesebb takarmány termett az idei aszályos évben, ezért minimális mértékben néhol csökkentik a haszonállatok számát, de ez Somogyra nem jellemző. Bizonyos szint alá nem érdemes vinni az állományt, mert akkor nem éri meg fenntartani az állattartó telepeket, tudtuk meg az ágazat megyei szereplőitől. A vidéki portákon, ahol sokan csak kedvtelésből tartottak állatot, rosszabb a helyzet. Az elmúlt fél évben azonban annyira megdrágult a takarmány, hogy sokan elgondolkodtak azon, érdemes-e kacsát, csirkét vagy sertést tartani. 

Fotós: Muzslay Péter


2021-ig még enyhe növekedést is lehetett látni a hazai szarvasmarha-állományban, 2022 júniusában azonban ez az állomány közel 30 ezerrel lett kevesebb, 903 ezerre csökkent. Mindössze 5 megyében nőtt a létszámuk, utóbbiak közül is csak Somogyban bővült jelentősebben (13 százalékkal). A sertések száma országosan a 2015-ös 3,12 millióról 2022 júniusára 2,72 millióra apadt. Somogy a hatodik a megyék rangsorában a disznók számát tekintve, száz hektár somogyi földre vetítve 92 a sertések száma átlagban. A juhok és a baromfik esetében viszont a sereghajtók között vagyunk a megyék között. A visszaesés a tyúkoknál a leglátványosabb: míg 2015-ben 37 millió 896 ezer tyúkot neveltek Magyarországon, addig 2022-re 29 millió 868 ezerre csökkent a számuk. 

Szarvasmarha
 

Hajdú-Bihar megye12,9%
Somogy5%
Baranya3,9%
Zala3 %


Sertés
 

Hajdú-Bihar11,7%
Somogy9%
Baranya10%
Zala3%


Tyúk 
 

Szabolcs-Szatmár-Bereg25,2%
Baranya6%
Somogy1%
Zala4%


Juh 
 

Hajdú-Bihar22%
Baranya2,5%
Somogy1,5%
Zala4%

Forrás: KSH, Fókuszban a megyék, 2022 I. félév

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában