Szponzorált tartalom

2022.12.13. 09:58

Megéri lakást venni 2023-ban? Ingatlanpiaci előrejelzés

Ingatlant általában nem mindennap veszünk, sokszor pedig a kiszemelt ház megvétele lesz életünk legnagyobb kiadása és elköteleződése, főleg ha hitelt is igénybe kell vennünk hozzá. Már ezek miatt sem mindegy, hogy mikorra időzítjük a vásárlást, hiszen jelenleg dinamikusan változnak az ingatlanpiaci árak. 2021 és 2022 az emelkedések éve volt, de vajon erre számíthatunk 2023-ban is? Nézzük meg közelebbről!

Szponzorált tartalom

Fotó: Andrey Popov

Ingatlanpiaci tendenciák 

Az elmúlt két évben hatalmas drágulásnak lehettünk szemtanúi, nemcsak az élelmiszer- és a benzinárak szárnyaltak az egekbe, hanem az ingatlanoké is, hiszen rég nem látott infláció ment végbe. Ráadásul a koronavírus-járvány következtében pedig bizonyos területek és ingatlantípusok ára megugrott. Tipikusan ilyen a Balaton környéke és a vidéki nyaralók, ahova a belvárosi lakásból szívesebben vonultak el az emberek, hogy home officeban dolgozzanak. Nem egyszer fordult elő, hogy ennek köszönhetően a vevők egymásra licitáltak a kiszemelt ingatlanért, persze általában az került ki szerencsésen, aki előbb aláírta a vételi szándéknyilatkozatot

 

Előrejelzés 2023-ra – mire számítsunk? 

Élhetnénk azzal a szemléletes példával is, hogy kipukkad a lufi – már ami az ingatlanpiaci árakat érinti –, hiszen már 2022 év vége felé érezhető volt az áremelkedés lassulása, sőt stagnálása. Több háttérben zajló folyamat is hatással van a mostanra csendesedő piacra. A kereslet csökkent, a mindennapi élet kezd visszaállni a koronavírus előtti időszakra, így újra helyrebillen a vidéki ingatlanok és a belvárosi lakások iránti igény egyensúlya. Emellett az ukrán-orosz háború kapcsán sokkal megfontoltabbak lettek az ingatlaneladók és -vásárlók is, többen mégsem szeretnének váltani, így lekerült a kínálatból addig hirdetett házuk. 

Az energiaárak robbanása kapcsán tudatosabbá váltak az emberek. Ezért még jobban felértékelődtek az energiahatékony megoldások – például megújuló energiaforrással fenntartható ingatlanok –, így itt minimális emelkedés figyelhető majd meg. A bérleményeknél is hasonló a helyzet: míg az irodák bérleti díja volt eddig a meghatározó a bérlői döntésben, addig a jövő évben már az energiaköltségek is nagyban befolyásolhatják azt. 

Az előrejelzések szerint a magas kivitelezési és alapanyagellátási költségek miatt az újlakáspiac kínálata erősen le fog csökkeni és – a fent említett okok miatt – az új és zöld lakások árazása nagyban differenciálódik majd a jövőben. 

A következő évben tehát tovább lassul az ingatlanpiac, csökken a kereslet és a kínálat is, ezért stagnálás vagy akár minimális árcsökkenés is megfigyelhető lesz. Emellett kulcskérdéssé válik az energiahatékonyság, így a minimális üzemeltetési költséggel fenntartható ingatlanok, lakások biztosan felértékelődnek majd. 

 

Hogyan döntsünk? 

A jó időzítés akár több millió forintnyi vételár-spórolást jelenthet, azonban a kiszámíthatatlan piaci környezetben nehéz meghatározni, hogy mikor hozzuk meg a legjobb döntést. A mostani előrejelzések alapján az biztosan elmondható, hogy ha jövőre tervezzük a lakásvásárlást, akkor ugyanannyiért vagy minimálisan olcsóbban juthatunk hozzá a kiszemelt ingatlanhoz. De arra mindenképp készüljünk, hogy egy-egy zöld, energiahatékony ingatlanért akár verseny is kialakulhat, ilyenkor minél hamarabb jelezzük vételi szándékunk komolyodását egy vételi szándéknyilatkozat aláírásával! 

Az elmúlt 2-3 év bizony bőven tartogatott meglepetéseket, hatalmas drágulás volt megfigyelhető az élet minden területén, nem volt ez másképp az ingatlanok esetében sem. Jelenleg pedig az elszálló energiaköltségek, az infláció, az emelkedő kamatok, a munkaerőpiaci kihívások és a szomszédos háború is nyomást helyez a piacra. Mégis: az előrejelzések 2023-ra stagnálást vagy akár minimális árcsökkenést jósolnak – erre készülhetünk, ha jövőre tervezünk lakást vásárolni! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában