Segítség

2022.12.21. 09:02

Szétosztják a falvak, ha csak egy kevéske is maradt a kasszában

A jól gazdálkodó kistelepülési önkormányzatok az év végén szétosztják a költségvetési pénzmaradványt az ott élők között – ez eddig szinte biztosra vehető volt, ám az évek óta megszokott menetrendet most az energiaválság alaposan felborította. Néhol azonban még így is maradt valamilyen összeg, aminek örülhetnek a helybeliek.

Kovács Gábor

A szociális normatíva ötmillió forintot tesz ki évente Bőszénfán, ebből lejön a közétkeztetés költsége, és az olyan egyéb felmerülő igények, mint mondjuk egy köztemetés. Nyitrai István polgármester nem tagadja, hogy év közben talán egy kicsit szűkmarkú, mert annyi nem elég, ha valaki bejelenti, hogy elfogyott a pénze. Akkor rendszeresen sorba állna a segélyért. Inkább megpróbál munkát szerezni a rászorulóknak. Az ősszel a beiskolázást is mindig támogatja az önkormányzat, és év végére derül ki, hogy mennyi marad a szociális keretben, és hányan jogosultak ennek felvételére. A tudatos gazdálkodásnak köszönhetően az idén több mint 1,8 millió forintot tudnak szétosztani 58 igénylő között, akik megfeleltek a feltételeknek. Ez karácsony előtt 20 ezer és 60 ezer közötti összeget jelent jövedelmi viszonyoktól és a gyermekek számától függően. Az érintettek életmódja is befolyásolja a képviselő-testületi döntést, mert ahol nincs minden rendben, ott kevésbé bőkezűek. 

Kerekiben maradt annyi pénz idén, hogy hétezer forintot kaphat minden 65 fölötti nyugdíjas, valamint az újszülöttektől a felsőfokú tanulmányaikat végzők is részesülnek ebből a támogatásból. Ez összesen 230 kereki embert jelent. Az idén még maradt ennyi, de jövőre nagy valószínűséggel már nem tudnak hasonlóban gondolkodni, hiába volt ez évek óta gyakorlat, vallotta be Csicsai László polgármester. 

Kisbajomban sincs maradvány, sőt most azon dolgoznak az önkormányzatnál, hogy oldják meg az óvoda fűtését, mert fél évre, januári előlegszámlával együtt majdnem 900 ezer forintot kellene kifizetniük, hogy ne kapcsolják ki a gázt. Az idén náluk sem lesz szétosztásra maradt pénz, mert a gáz- és áramszámlák miatt mínuszban vannak, felelte érdeklődésünkre Bertók László, Vése polgármestere. Arra azonban sikerült pénzt elkülöníteni, hogy karácsony előtt minden idősnek tízezer forintos vásárlási utalvánnyal kedveskedjenek. 

A hátrányos helyzetű falvakban nagyobb a normatíva

Az ősszel a büssüi nyugdíjasok fejenként 40 ezer forint támogatást kaptak az önkormányzattól, ez 44 idős embernek jelentett segítséget. Karácsony előtt 89 család kap majd 30 ezer forintot, sorolta Szegvári József, Büssü polgármestere, aki hozzátette, hogy a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály is hozott 80 ajándékcsomagot, melyet szintén szétosztanak majd. Büssüben nem volt nehéz kigazdálkodni a pénzmaradványt, mert a hátrányos helyzetű település magasabb szociális normatívához jut. Az önkormányzati áram- és gázszámlák még ugyanannyit tesznek ki, mint eddig, csak januártól érzik meg az emelkedést, ezért az idei karácsonyi támogatás nincs veszélyben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában