Évértékelő

2023.01.20. 17:30

A nehézségek ellenére sem adták fel a somogyi gazdák

Nem volt könnyű a 2022-es év a somogyi gazdálkodók számára. Az időjárási anomáliák mellett a háborús helyzet okozta megváltozott körülményekhez is alkalmazkodniuk kellett – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pénteken tartott évértékelőjén, pénteken Kaposváron.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Nehéz volt a 2022-es év, alkalmazkodni kellett a megváltozott körülményekhez és a lehetőségeinkből kihozni a maximumot – kezdte az évértékelő sajtótájékoztatót Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke, akit tavaly május 20-án újraválasztottak. Munkáját öt alelnök segíti. Hozzátette: az agrárkamara a jövőben is tagjainak kíván szolgáltatásokat nyújtani, támogatni őket és érdekeiket képviselni. – A háború hatása az agrárszektorban is érződött, nagy mértékben emelkedtek az élelmiszer-és üzemanyag árak, a fűtési költségek is megnőttek és az input anyagokért is jóval többet kellett fizetni – jegyezte meg a somogyi elnök. 

belvíz
Fotós: Matey István

Kiemelte: az aszály miatt a kalászos növényekből közepes, a kukoricából, napraforgóból gyenge termés lett. A május 25-ei jégeső is komoly károkat okozott a megyénkben. Madarász Zoltán szerint egy nehéz év után nem szabadna az önkormányzatoknak földadót kivetniük a gazdákra. – Ugyanúgy fizetik az iparűzési adót és nem tartom fairnek, hogy egy nehéz év után újabb adóval sarcolják őket, amely költség a vásárlóknál csapódna le – emelte ki a somogyi elnök. Aki szeretné kifejezni ellenérzését a földadóról - tette hozzá - az agrarpeticio.hu oldalon megteheti. Megjegyezte azt is, hogy hazánk agrárstratégiáját november hetedikén elfogadta az Európai Unió, így a támogatások kifizetései időben megérkeznek a jövőben is.

Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón kiemelte: megyeszerte 191 települési agrárgazdasági bizottság alakult és 28 falugazdászuk segíti a gazdákat. Kaposvár mellett Balatonbogláron és Nagyatádon van körzeteik központja. Hetvenhat településen biztosítanak ügyfélszolgálatot és a fejlesztéseknek köszönhetően gyorsabb internetelérésre van lehetőség. – Tavaly 9876 ügyet intéztünk, falugazdászaink az egységes kérelmek csaknem 70 százalékát, 4129 esetben végezték el – emelte ki Mácsai Ádám.

Sokszínű agrárkamara 

A somogyi agrárkamara tizenhét képzésén csaknem hatszázan sikeresen vizsgáztak. Mácsai Ádám somogyi igazgató kiemelte: nem csak a felnőttek oktatása feladatuk, az általános iskolákba is ellátogattak, hogy népszerűsítsék az agrárszakmát, a Pápa Expora több busznyi kaposvári és csurgói szakiskolást utaztattak, sőt még több nyári tábort is szerveztek a fiataloknak. Legalább harminc rendezvényt rendeztek 2022-ben és örömükre a 35 kistermelő taggal bíró Somogyi Helyi Termék Egyesület három termelői piacon folyamatosan jelen volt. Tavaly is csatlakoztak a Magyarok Kenyere Programhoz. Tizenöt gyűjtőponton 48 tonna búzát gyűjtött össze 439 somogyi gazda. A barcsi malom vállalta térítésmentesen az őrlést, így 28 ezer kilónyi liszt került a rászorulók asztalára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában