SZÉP kártya

2023.01.10. 11:30

Egy zsebből könnyebben megy majd

Az eddigi három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk SZÉP-kártyára érkező juttatásunkról 2023. január kilencedikétől. A hatályos kormányrendelet jelentősen leegyszerűsíti a kártya használatát. 

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nem túlzás állítani, hogy szinte minden harmadik vásárló SZÉP-kártyával fizetett az egyik kaposvári piaci étteremben az elmúlt esztendő alatt. 

– Sokan használják ezt a kártyát ebédvásárlásra, a koronavírus-járvány alatt nagymértékben nőtt az ezzel való fizetés – mondta el Korpics Tibor, a vendéglátóhely társtulajdonosa. Hozzátette: a januári változás következtében már nem kell a vásárlót megkérdezni, melyik fülről szeretnék az összeget levenni.

– Egyszerűsített lett így a fizetés. Korábban többször előfordult, ha valamelyik családtag vásárolt a kártyával, a három alszámla összegét többször meg kellett nézni, hogy melyiken van kellő pénzösszeg – osztotta meg tapasztalatait. 
Az egyik kaposvári étteremben az étel házhoz szállítása és a helyben fogyasztás esetében a vendégek több mint ötven százaléka bankkártyával és SZÉP-kártyával fizet. 

– Teljesen észszerű döntés volt a mostani és bízunk benne, hogy ez a szabályozás sokáig megmarad – mondta el Limbek Csaba, a Dorottya Bistro és a Trattoria La Prima éttermek üzemeltetője. 

Nem csak az éttermekben, hanem a hotelekben, szállodákban is sokan fizetnek SZÉP-kártyával. – A vendégeink 30 százaléka használta ki ezt a fizetőeszközt, bízunk benne, hogy nőni fog a kártya népszerűsége – mondta el kérdésünkre Tóth Gergely, a siófoki CE Plaza Hotel tulajdonosa. Tavaly a kormány februártól július elsejéig engedélyezte, hogy a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehessen hideg élelmiszert vásárolni az üzletekben, a dohánytermékek és az alkohol kivételével.
 

Májusig költhetünk díjmentesen 

A SZÉP-kártyákra vonatkozó módosítás országszerte 2,5 millió kártyafelhasználót és közel 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint. 2022 januárja és novembere közt több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, míg ugyanezen időszak alatt a munkavállalók költései meghaladták a 350 milliárd forintot. Csak a szálláshely zseb marad meg, a korábbi vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket 2023. január 8-án átvezetik ebbe. Az itt található pénzösszeget május végéig lehet díjmentesen felhasználni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában