Takarékosság

2023.01.13. 09:00

Fordulat az ingatlanpiacon: a garzon most a legjobb befektetés

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Egy ötven négyzetméretes, kétszobás téglalakás húszmillió forintba kerül átlagosan, de erre kell még költeni – mondta el Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa. Az ügyfeleik még tartják az árakat, de már megfigyelhető a lassulás az ingatlanpiacon. 

Megkezdődhet az ingatlanok árának csökkenése januárban egyes szakemberek szerint. A takarékos, kedvező rezsiköltségű lakások, házak kerültek az érdeklődés középpontjába. A nagyobb rezsiköltségű házak iránt visszaesett a kereslet, elsősorban ezeknél prognosztizálnak árcsökkenést, a modern, korszerű lakások tartják az áraikat. 

– Azt is látjuk, hogy míg a koronavírus-járvány alatt nagyon keresettek voltak a balatoni ingatlanok, most egyre többre kerül ki az eladó tábla – emelte ki Boldizsár Balázs. Majdnem az összes somogyi községben és kisebb városban igénybe lehet venni a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezményt (csok) az idei évben is, ami nagy segítség a vásárlóknak és szívesen élnek ezzel a lehetőséggel. 

– Az év első hetében több mint 18 százalékkal több eladó lakóingatlan várt gazdára, mint egy évvel korábban, a kereslet azonban 40 százalékkal mérséklődött – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A vármegyeszékhelyeken 35 százalékkal, a kisebb településeken pedig 26 százalékkal több lakásból és házból válogathatnak a vevők mint 2022 januárjában. – 2023-ban a lakásadásvételek számának csökkenésére és hektikusan alakuló árakra lehet számítani – emelte ki a szakértő. Balogh László szerint a kisebb alapterületű lakások iránt megmaradt a kereslet. A nagyvárosi garzonlakások forgalma 2023-ban továbbra is élénk maradhat. A szakember szerint egyelőre nehéz konkrét előrejelzést adni az árak változására. A mostani kilátások alapján 2023-ban 10-15 százalékkal kevesebb adásvételre kerülhet sor mint tavaly, ami miatt további drágulás nem valószínűsíthető. 

– Település- és lakástípustól függően több helyen is árcsökkenés várható, és lesznek olyan régiók, ahol az árak stagnálására lehet számítani – tette hozzá Balogh László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában