Gurulás

2023.01.23. 09:42

Kevesebb gumiabroncs fogy

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022-es értékesítési adatait, valamint 2022 negyedik negyedévének eredményeit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik.

Sonline

„A tavalyi évet két ellentétes tendencia jellemezte. 2021-hez képest az első félévben pozitív tendenciát láttunk; a személyautó abroncsok esetében 7,4%-os, a tehergépkocsik és buszabroncsok esetében pedig 10,3%-os növekedést jelentettek a gyártók. Az év második fele azonban korántsem volt ennyire pozitív, számos kihívással szembesültünk.” – nyilatkozta Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára.

Összességében a csereként vásárolt fogyasztói gumiabroncsok szegmensében 2022-ben 2%-os csökkenést regisztráltak 2021-hez képest, ami az év második felében regisztrált 10,1%-os visszaesést is figyelembe véve elfogadható eredmény. A tehergépkocsi- és buszabroncsok piaca stabil maradt (+1%), annak ellenére, hogy a második félévben erőteljes, 8,2%-os visszaesésnek lehettünk tanúi. Hasonlóan alakult a motorkerékpár abroncsok szegmense is, amelyek éves eladásai stabilak maradtak (0%), annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben 11%-os visszaesést jelentettek. A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése egész évben a negatív tartományban mozgott, ami konkrétan 22%-os éves szintű visszaesést jelent. 

McCarthy szerint „kétségtelen, hogy az ukrajnai háború, az ebből levezethető energiaár növekedés, és a megélhetési költségek emelkedése nem volt jó hatással az iparág 2022-es csereabroncs-eladásaira". 

Az autógyártóknak szállított gumiabroncsok esetében az év végi eredmények kedvezőbbek, az ETRMA tagok növekedésről számoltak be; a személyautó abroncsok esetén +3,4%-os, a tehergépkocsik és autóbuszok esetében pedig +4,7%-os bővülést értek el. A 2019-es évhez képest a tehergépkocsikra és autóbuszokra gyártott eredeti – vagyis a nem csereként értékesített – abroncsok összesített statisztikája 6,8%-os növekedést mutat, ám a személyautók előállítóinak szállított gumiabroncsok piaca még mindig a Covid előtti szint alatt maradt (-26%).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában