Támogatás

2023.01.24. 14:00

Munkahelyekről csábít haza a család

Kilencszázheten vették igénybe 2022-ben a nők kedvezményes öregségi nyugdíját. Évek óta egyre többen élnek a Nők 40 Program adta lehetőséggel. Vannak, akikre az unokák mellett van szükség, s olyanok is, akik idős szüleik ápolása miatt mennek nyugdíjba.

Góz Lilla

Fotós: Lang Róbert

Több mint negyven évet dolgozott Bodrogi Csabáné. Pályája kezdetén pedagógusként, majd nevelési tanácsadóként tevékenykedett. Tizenhét évet töltött a gyámhivatalnál, majd a marcali önkormányzatnál a szociális ügyeket intézte. – Az idős szülők miatt döntöttem úgy tavaly, hogy szeretnék élni a Nők 40 lehetőséggel – mondta érdeklődésünkre a marcali nyugdíjas. – Így sokkal több idő jut a gyermekeimre, kirándulásra és a barátokra. 
Nemcsak a hivatali szférában, hanem a pedagógusok között is egyre többen élnek a nőknek kínált lehetőséggel. – A tizenegy iskolában minden évben két-három kolléganő megy nyugdíjba a Nők 40 programban – mondta el Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály központi általános iskola főigazgatója. – Sokan az egészségügyi állapotuk miatt döntenek a kedvezményes öregségi nyugdíj mellett, de az sem ritka, hogy idős szülőkre vagy unokákra kell vigyázniuk. 
A kormány 2011-ben vezette be a Nők 40 Programot. A kezdetek óta több száz ezren éltek országszerte ezzel a lehetőséggel. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2022-ben 907-en vették igénybe a nők kedvezményes öregségi nyugdíját. Az igénylés feltételei a jogszabály hatályba lépése óta érdemben nem változtak, így az idei évben is az a nő veheti igénybe a nők kedvezményes öregségi nyugdíját, aki rendelkezik legalább 40 év jogosító idővel. Ebbe nem számítanak bele az iskolai tanulmányok, illetve a munkanélküli ellátások ideje. A 40 éven belül legalább 32 évet keresőtevékenységgel kell megszerezni. 
Az érintetteknek azt javasolják, indítsanak adategyeztetési eljárást, melyet elektronikus úton, ügyfélkapus belépéssel tehetnek meg a magyarorszag.hu honlapon. 2020. július elsejétől minden nyugdíj melletti keresőtevékenységgel szerzett jövedelem járulékmentessé vált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában