Rákaptak a malmozásra

2023.01.29. 11:30

A frissen őrölt búza élettanilag is hozzátesz a biztonságérzethez

Talán soha annyi önjelölt pék nem volt még hazánkban, mint a Covid okozta bezártság idején. A bátrabbak a házilag őrölt liszttel is próbálkoztak akkor, ma pedig vélhetően a kenyérár drágulása miatt is vannak egyre többen, akik otthonukban őrölt lisztből sütik a kenyeret.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Máthé Gáspár még 1991-ben vásárolta azt az elektromos házi malmot, amelyet azóta is kétnaponta használ. A bárdudvarnoki férfi Lékó Péter sakknagymester edzője volt, s mivel mindketten kiemelten fontosnak tartották az egészséges életmódot, már akkor frissen őrölt búzából készült lepényt fogyasztottak. 
– A malmot vittük magunkkal külföldre is, az autóban elfért, egy elektromos gofrisütőben bárhol el tudtuk készíteni a napi lepényadagot – mesélt a kis malom utaztatásáról a természetgyógyászatban is otthonosan mozgó sakkedző. – A malommal frissen őrölt búza glikémiás indexe jóval kedvezőbb, mert lassú felszívódású szénhidrát, a fehér liszt viszont a gyors felszívódás miatt hullámzó vércukorszintet eredményez. Még az illata is más, mint a bolti lisztnek és a búza is tizedannyiba kerül, mint mostanság a kenyér a boltban – foglalta össze röviden Máthé Gáspár. – A frissen őrölt búza 12 órán belül elveszti értékes tulajdonságait, ezért fontos azonnal felhasználni az őrleményt. A malom, amelyhez az elmúlt három évtized alatt ragaszkodott, egy kaposvári gyártótól származik. Harmincnégy évvel ezelőtt, egy véletlennek köszönhetően találta ki Hamar József, aki akkoriban faipari gépeket tervezett és gyártott. Eredetileg a szomszédját kereste meg egy házi malmokat forgalmazó osztrák cég. A szomszéd szólt neki, hogy tudna-e segíteni a malom fatestét megalkotni. – Amikor meglátták a malomtestet, azonnal megrendeltek négyszázat belőle, majd amikor a négyszázat leszállítottuk, megtízszerezték a rendelést – nevetett Hamar József. – A Covid bezárások idején 20–40 százalékkal megnőtt a kereslet, a pandémia és a háborús helyzet okozta bizonytalanság miatt is egyre inkább arra törekednek az emberek, hogy otthon is tudjanak búzát őrölni. 
 

A frissen őrölt búza tápértéke magasabb.

 

Finomhangolás

Hamar József folyamatosan fejleszti a malmokat, van közöttük, amelyik őröl és van, ami pelyhesít, s akad, amelyik mindkettőt tudja. A gépi változat a legnépszerűbb, amivel óránként 6–8 kiló gabonát meg lehet őrölni. A malomban működő álló és mozgó kő távolságának változtatásával lehet a liszt finomságát beállítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában