Szórakozással spórolunk

2023.02.28. 09:08

Előbb a gázszámlát fizetjük, aztán a színházjegyet

Utánajártak a közvélemény-kutatók, hol szorítják meg önmagukon a leginkább a nadrágszíjat a magyarok az inflációs környezetben. Nem meglepő, hogy sokan az élelmiszerre szánt kiadásaikat fogták vissza, de többen a szórakozásra és a kultúrára szánt költéseken is igyekeznek megtakarítani.

Kovács Gábor

Manapság csak színházi jelenetben szórják a pénzt.

Fotó: Lang Róbert

A friss, februári kutatásból az derült ki, hogy a hazai emberek 59 százaléka csökkentette az utóbbi fél évben az élelmiszerre szánt kiadását. De most már hajszálra ennyien spórolnak a szórakozáson, szintén 59 százaléknyian az elmúlt hat hónapban a saját bevallásuk szerint. Az éttermekről és a gasztronómiáról a válaszadók 55 százaléka képes lemondani. A gázt 44 százaléknyian, a villanyt 53 százaléknyian kapcsolták le többször, mint korábban. Mindössze 6 százalék vallotta azt, hogy nem kell spórolnia, ezért nem érdekli az ár. 

A szórakozás és a ruházkodás terén szembetűnő a nemek közti eltérés. A nők fogták vissza jobban magukat: a férfiak 52 százaléka áldozott kevesebbet szórakozásra, szemben a nők 63 százalékával. Ruhaneműből a férfiak 47 százaléka vett kevesebbet, a nőknél ez a szám 56 százalék. Az élelmiszerekről a leginkább a 60 év feletti korosztály tudott lemondani, 66 százalékuk vett kevesebb élelmiszert az utóbbi fél évben. Az idősek vitték a pálmát az összes megtakarításban: 54 százalékuk spórolt a gázzal, valamint 61 százalékuk a villannyal. 

A szórakozásról leginkább a fiatalabbak mondtak le, erre ők 61 százaléknyian költöttek kevesebb pénzt, szemben a 39 felettiek 56 százalékos arányával. Szintén a 18 és 39 év köztiek járnak ritkábban étterembe, és az utazáson is ők igyekeznek spórolni. Feltűnő, hogy a legtudatosabb megtakarítók a diplomások. A felsőfokú végzettségűek minden egyes kategóriában kiemelkednek a többi válaszadó közül. 
 

Kapitányné Varga Bernadett szerint a kultúrán nem lehet spórolni. 

Kapitányné Varga Bernadett (Kaposvár): 
– Őszintén szólva, a kultúrán a mi családunkban nem spórolunk, mert én nagyon szeretek színházba járni, és a fiam miatt a mozit sem tudjuk elengedni. Mindenki szeret olvasni a családban, főként a férjem, és csak úgy tudunk spórolni, ha olcsó, szinte filléres könyveket veszünk. 
 

Matiz Csaba nem enged a szórakozásból. 

Matiz Csaba Iván (Magyaregres): 
– Azt látom, hogy a fiatalok mindenképpen spórolni kényszerülnek a mai világban. Én, habár már nem számítom magam a fiatalok közé, a szórakozásból nem veszek vissza. A könyv vásárlása nálam nem játszik annyira szerepet, mert egy ideje inkább e-bookot olvasok. 
 

Lukács György szerint, olykor meg kell, hogy engedjük magunknak a szórakozást. 

Lukács György (Kaposvár): 
– Biztosan sokan spórolnak a szórakozáson a nagy infláció miatt, ilyenkor érezhetően kevesebbet jár-kel és költ az ember. Mi azért elutaztunk egy színházi előadásra Budapestre, ahol 16 ezer forintba került egy belépőjegy. Egy nyugdíjasnak ez megterhelő, de olykor azért megengedheti magának az ember. 
 

Fotó: L. R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában