Tőgyig ér a víz

2023.02.02. 07:00

Tóban állva nem ehet a marha, víz alatt a legelők

Utoljára 1915-ben volt annyira csapadékos a január, mint az idén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte, hogy háromszor több csapadék hullott, mint egy átlagos januárban. Somogyban sok helyen vízben állnak a legelők, a szántók.

Góz Lilla

Fotó: Havran Zoltán

Nem tudja kiengedni a szarvasmarháit a legelőire Bojtor József. – Vízben úszik minden, kénytelen vagyok külön etetni az állatokat, de a magas takarmány­árak miatt nem könnyű a helyzet. Szerencsére még van saját bálánk, de naponta 5-6 biztosan elfogy – mondta el a kaposszerdahelyi gazdálkodó. Az előjelzések szerint marad a csapadékos időjárás, számíthatnak még utánpótlásra. 

Bojtor József kaposzerdahelyi gazdálkodó
Fotós: Muzslay Péter 

Paládi Vince viszont minden nap a közeli legelőkre hajtja ki birkáit. – Azt tapasztaljuk, hogy nagy a sár, figyelni kell, hogy az állatok ne sántuljanak le emiatt, a dombosabb területeken nincsenek vízátfolyások, tudunk legeltetni – mondta el a családi gazdálkodó. Szénával, abrakkal is eteti állatait. Megjegyezte: nagy szükség volt a téli csapadékra, mert sok legelő az aszályos nyáron kiégett. 

– Novemberben, decemberben, januárban összesen 200 milliméter feletti csapadékmennyiséget mértem – mondta el Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Az elmúlt évek óta komoly aszály volt Somogyban. – Nincs eróziós kár, a csapadék beivódott a talajba, a dél-somogyi homokosabb területeken vízzáró réteg alakul ki és tapasztalható, hogy belvízfoltok jelentek meg, amely károkat okozhat a kalászos növényekben, ha nem végeztek mélylazításokat – emelte ki Tóth István. Véleménye szerint áldás volt a januári csapadék. 

A Sefag Zrt. fokozott figyelmet kér a zselici erdőkben túrázóktól. A társaság közlése szerint az erdőkben az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék miatt fellazult a talaj. 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője megkeresésünkre közölte: Somogyban nem volt szükség eddig belvízvédelmi intézkedésre. Adataik szerint hétfőn a Balaton átlagos vízállása 94 centiméter volt. 

– Megtelt a csertői, a somogyapáti, a marcali tó, de a nagyberki tóban a 8 millió köbméter vízből eddig 4 millió köbméter van meg – mondta el Németh István, a Tógazda Zrt. elnök-vezérigazgatója. Náluk nagy szükség volt erre a téli csapadékra, a tavalyi aszályos idő miatt megcsappant a tavak vízmennyisége. Jelenleg a kitelepített halakat őrzik, és megkapták az engedélyt a kormoránok gyérítésére és a madarak riasztására is. 
 
Fotó: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában