Világtalálkozó a futószalagnál

2023.03.27. 17:30

Filippínó, indiai, mongol és ukrán munkaerő is hajtja a somogyi gazdaságot

A somogyi gazdaság jobban teljesít, de a jelek szerint ehhez már nem elég a hazai munkavállaló. Nagy számú Fülöp-szigeteki munkaerő erősíti a somogyi ipar zászlóshajóját, a tabi Flex­tronics International Kft.-t. Kaposváron, a Kometa Zrt.-nél 39 mongol munkás dolgozik jelenleg, s áprilistól a Kometa is Fülöp-szigetiekkel erősít. Az 50 filippínó mellett 11 mongolt és 10 indiait is felvesznek.

Kovács Gábor/Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

A délután kettő óra előtti műszakváltás előtt elhagyatott a parkoló a tabi Flex­tronics előtt. Egy szomszédos üzem elektronikusan nyíló kapuját éppen egy férfi szerelte, ő természetesen hallott a külföldi munkásokról. 

– Sok van belőlük, de nekem mind egyformák – mondta szűkszavúan, de azért elejtette az információt, hogy mikor érkeznek a filippínók. 
A közelben lévő büfé előtt egy kezeslábasba bújt magyar munkás falatozott. Úgy tudja, hogy indiai munkások is jönnek hamarosan. 
– Gyakran előfordul, hogy a gyárból jövet-menet betérnek enni vagy inni valamit – mondta a Fülöp-szigetekiekről. – Pár magyar szót is tudnak, köszönnek a mi nyelvünkön, tisztelettudók. Igyekeznek beilleszkedni, amit az ukrán vendégmunkásokról már nem mondhatok el... 

– Aranyosak, közvetlenek – állítja az ázsiaiakról a büfé alkalmazottja, Váradi Edina. – Nálunk legtöbbször hotdogot rendelnek. Sokuk angolul sem tud, mutogatnak meg a Google-fordítót használják. Nem tudjuk, hogy mennyi a fizetésük, pénzről nem beszélnek. Férfiak és nők vegyesen vannak itt Tabon, többnyire fiatalok. 

A délutáni műszakra hat busz érkezett egymás után a parkolóba. Két Tolna vármegyéből érkező járat csak filippínó munkásokkal volt tele. Úgy tudni, sok Fülöp-szigetekinek Dombóváron van a szállása, de Kaposvárt is emlegetik velük kapcsolatban. Leszállás után gyorsan az üzembe siettek. Három fiatal lány még cigarettázott pár percet, és az okostelefonjukat nyomkodták. Ők kedvesen, mosolyogva megengedték, hogy egy fotót készítsünk róluk, de angolul alig értettek. Csak mosolyogva bólogattak, amikor arról próbáltuk kérdezni őket, jól érzik-e magukat Magyarországon? 

Fotós: Muzslay Péter 

A városban sokan tudnak a távolról jött vendégmunkásokról, de általában csak keveset. – Én is dolgoztam a Flexnél, és már akkor is nagyon sok volt a külföldi munkás, főként ukránok – emlékezett vissza a fiatal Gombér Nikolett. – Tolmácson keresztül lehetett csak érintkezni velük, és kizárólag a munkával kapcsolatosan. 

vendégmunkások
Fotós: Muzslay Péter


– Tab mindig nyitott város volt, az orosz laktanya is itt volt 40 évig – idézte fel a nyugdíjas Fejes Józsefné. – Az oroszokkal sem voltunk barátságtalanok, kijártak a városba. Az ukrán vendégmunkásokat sem utasítjuk el, egy ukrán édesanya és az ötéves kislánya most az egyik rokonomnál lakik. Tündéri az a kislány, mind azért imádkozunk, hogy felejtse el azt a keserves háborút... 

Kerestük a Flextronics vezetését, hogy többet tudjunk meg a külföldi alkalmazottjaikról, de eddig nem válaszoltak. A következő két évben félmillió új munkavállalóra lenne szüksége a magyar gazdaságnak, ezek egy része vendégmunkás lehet, ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Előbb Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt arról, hogy szüksége lesz a magyar gazdaságnak vendégmunkásokra, majd a miniszterelnök is megszólalt ebben a témában. Azt mondta: a gazdasági észszerűség ezt diktálja, s a politika nem mehet el a vendégmunkások kérdése mellett. A kormány szerint azonban elsősorban a belső munkaerő-tartalékokat kell mozgósítani, szögezte le. 
 

Gombai Rózsa
Gombai Rózsa (Bábonymegyer): Én a Fülöp-szigetekről jött munkásokról nem sokat tudok, de arról értesültem, hogy ukrán munkaerőt alkalmaznak a tabi gyárban. A szomszédasszonyom ott dolgozik, de nem sokat szokott mesélni. Ma már ilyen világot élünk, én nem lepődöm meg a hasonló történeteken. 


 

Tardi Szabolcs
Tordi Szabolcs (Tab): Túl soknak érzem a külföldi dolgozót, szerintem a mi környékünkről el lehetne látni munkásokkal a tabi üzemeket. Szomorú, hogy a világ végéről érkező munkásokat jobban megbecsülik, mint minket, gondolok itt az alapfizetésre, a szállásra, az étkezésre és az utazásra, amit biztosítanak nekik. 


 

Szedeli Renáta
Szedeli Renáta (Tab): Az ipar fejlődik, és ez jót jelent a városnak is. A filippínóknak is dolgozniuk kell valahol, és ezek szerint Tabon jobb az élet, mint náluk, odahaza. A magyar mentalitás olyan, hogy az idegent nehezen fogadjuk el, de azt elvárjuk, hogy minket, magyarokat elfogadjon a nagyvilág. 

Érkeznek még

Kaposváron, a Kometa Zrt.-nél várhatóan áprilistól ötven Fülöp-szigeteki dolgozót vesznek fel. A felvételi kiválasztásuk már zajlik, s a henteseken kívül csomagolóként foglalkoztatják őket. Prohászka Balázs, a Kometa Zrt. ügyvezető-helyettese lapunknak azt is elmondta: a Fülöp-szigeteki dolgozók munkásszálláson laknak majd, melyről cégük gondoskodik. 

A zrt.-nél jelenleg már 39 mongol munkás is dolgozik, többek közt hentesként foglalkoztatják őket. Később még további 11 mongolt, illetve tíz indiai dolgozót is fel akarnak venni, őket előreláthatóan betanított munkásként alkalmazzák. Prohászka Balázs szerint nagy a szakemberhiány, ezért alkalmaznak külföldi dolgozókat. 

A Som-Plast Kft.-nél korábban afrikaiak dolgoztak. Nem nagy számban, mindössze három férfit és egy nőt foglalkoztattak. Operátori, segéd, illetve szakmunkát végeztek, s nagyjából három évet töltöttek a vállalkozásnál. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában