Átalakulóban

2023.03.08. 14:00

Ingatlanpiac: még sokáig a vevő diktál

Negyvennyolc százalékkal csökkent az eladó lakóingatlanok iránt a kereslet az ingatlan.com felmérése szerint, pedig van miből válogatni, ugyanis a kínálat 32 százalékkal nőtt. Átalakulás zajlik az ingatlanpiacon, kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

– Februárban is éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti-kínálati oldala között, az eladó lakóingatlanok iránti kereslet éves összevetésben jelentősen, 48 százalékkal csökkent, miközben a kínálat számottevően, 32 százalékkal nőtt – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a magas hitelkamatok miatt sokan még mindig óvatosak a lakáspiacon, tartózkodnak a vásárlástól. Kiemelte: az érdeklődés csökkenése mellett egyre több lakás és ház található a piacon, azaz a kínálat egyre szélesebb. – Miközben Csongrád-Csanádban, Fejérben és Győr-Moson-Sopronban az érdeklődés 42–52 százalékos hanyatlásával párhuzamosan 54–67 százalékkal szélesebb lett a kínálat, addig Somogyban 53 százalékkal csökkent az érdeklődés és 31 százalékkal több volt az eladásra kínált ingatlan – emelte ki Balogh László. 

– A vevők már eddig is jó alkupozícióban voltak a csökkenő kereslet és bővülő kínálat miatt, de ez a felállás idén tartósan fennmaradhat – mondta Boldizsár Balázs, az egyik kaposvári ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa. – Emiatt az eladók lépéskényszerbe kerülnek, ha szeretnének túl­adni az ingatlanukon. Ennek eredményeként pedig új egyensúly alakulhat ki a lakásárak szintjében is. Beigazolódott a nyári előrejelzésünk, lassulás tapasztalható a piacon, kevesebb az eladás, sokan kivárnak a vásárláskor. 
 

Magas rezsijű, lelakott nem kell 

Boldizsár Balázs elmondta: az alacsony rezsijű, kisebb lakások és a modern, korszerű családi házak iránt a legnagyobb az érdeklődés. – Kevésbé keresik a felújítandó ingatlanokat a drága alapanyagok és a szakemberhiány miatt. A költségek sokszor elérik a vételár értékét – emelte ki Boldizsár Balázs. Megjegyezte: árcsökkenést viszont nem tapasztalnak az ingatlanpiacon, kivéve a nagyobb, kevésbé korszerűbb házak esetében van némi csökkenés. Somogyban továbbra is a Deseda körüli és a balatoni ingatlanokat keresik a legtöbben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában