Adóteher

2023.03.13. 20:00

Kényszerű döntés sokkolt sok balatoni nyaralótulajdonost

A napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket. Volt, ahol látszólag békésen fogadták a sokszor jelentősen megemelt fizetnivalót, s olyan település is akad, ahol felháborodást váltott ki az emelés. A településvezetők azt mondják, az elszabadult energiaárak és a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt voltak kénytelenek építményadót emelni.

Koszorus Rita

Fotó:

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Egyes településeken attól is függ, hogy milyen célra használják az ingatlant, vagy éppen a település mely részén található a ház. Zamárdiban 2004 óta nem módosítottak rajta, Balatonbogláron is hasonló a helyzet. Balatonmáriafürdőn sem emeltek építményadót. 

Galácz György polgármester azt mondta: az utóbbi időszak építkezései és felújításai annyi pluszforrást jelentettek, hogy elegendő volt a kúrtaksán és a közterületek bérleti díjain emelni. 

Balatonlellén viszont emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára. – A vasúttól északra a nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó, de aki bejelentkezik, annak 700 forintra mérséklődik. Kenéz István polgármester elárulta, nem titkolt cél a pluszbevétel mellett a lakosságszám növelése. 
Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra. – A települések elég sanyarú anyagi helyzetben vannak, valahonnan pótolni kell a kieső összegeket, mondta Lombár Gábor polgármester. 

Novemberben döntött arról a képviselő-testület, hogy Fonyódon is megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó. Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többletfizetnivaló. 

Fotó: MW

 

Utoljára még 2016-ban módosítottak 

– Utoljára 2016-ban módosítottuk az építményadó mértékét, azóta a bérterhünk több mint kétszeresére nőtt, nem beszélve az elszabadult energiaárakról, emlékeztetett Hidvégi József polgármester. Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok nagy részét sokként érte a napokban kézhez kapott levél, amelyben volt akinek 41 ezerről 91 ezerre nőtt az építményadója. – Elkerülhetetlen volt az emelés, már tavaly elkezdtük felélni a tartalékainkat és nekünk a várost üzemeltetni kell – mondta a polgármester, aki az üdülőtulajdonosok megértését kérte, hiszen az így befolyt összeget a város működtetésére, Fonyód négy cége és négy intézménye fenntartására fordítják majd. 


 

Siófokon nem nőtt az adó mértéke 

A nyár fővárosában változatlan az építményadó, a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, három övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg. Azonban összehasonlítva a 2022-ben közzétett rendelettel, nem változott egyik övezet és besorolás négyzetméterenkénti építményadója sem. A legdrágább az úgynevezett parti övezetben lévő üdülők és nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok esetében, ezek után négyzetméterenként 1850 forintot kell fizetni a tulajdonosoknak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában