Nemzeti Tüzépek

2023.03.06. 07:00

Magyaros megoldást terveznek a cement árának letörésére

A kormány még nem döntött, de tárgyalja azt a törvényjavaslatot, ami a Nemzeti Tüzépek felállításáról szól, erősítette meg a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tavaly magasba szökött építőanyagárak letörésén kívül a tervezet támogatná a magánemberek vásárlásait, ám még nem kapott zöld utat.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

Az új törvényjavaslat három jelenleg hatályos törvényt, az épített környezet alakításáról, a településkép védelméről és a kulturális örökség védelméről szóló törvényt vonná össze. A kiszivárgott törvénytervezet szerint a kormány szabott áron vásárolná fel az exportra szánt építőanyagokat, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel. Ezt elősegítendő a törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget írna elő az építőanyag behozatalában és kivitelében. 

Az elképzelések alapján a magánszemélyek, illetve a babaváró támogatást és csokot felvett családok, valamint az épületenergetikai korszerűsítési beruházásokat elvégző magánszemélyek áfamentesen juthatnának hozzá a szükséges építőanyagokhoz.

A törvényjavaslat a gyártás és az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében a magyar építőanyag-gyártókat adókedvezményben részesítené, a magánemberek önerőből történő épületenergetikai beruházásait pedig áfa-visszatérítéssel támogatná. 

A somogyi építőanyag-kereskedők óvatosan reagáltak a hírre, mert jelenleg még kevés az információjuk az átalakításról. Toldi Ádám, egy kaposvári építőanyag-kereskedés ügyvezetője még nem látja világosan a célt. A tetőgyártó cégek közül volt, aki a napokban emelt árat valamelyest, de a vevőket ez nem terheli, mert az árak jelenleg stagnálnak, mutatott rá. 

Sipos Zoltán, egy másik kaposvári építőanyag-centrum kereskedelmi vezetője azt mondta: Nem tudja elképzelni, hogy miként mehet végbe az egységesítés, Tüzép-telepekből rengeteg van az országban, és mindegyik magántulajdonban van, mondta. Arról sem lehet tudni, ha esetleg egy új hálózatot hoznak létre, mint egykor a dohányboltok esetében, akkor azt ki és hogyan csinálja meg. 
 

Már megjelentek az első fecskék 

Bár a somogyi építőanyag-kereskedők szerint mára megszűnőben van az áremelési hullám, azért mindennel együtt tavaly jelentős emelkedést voltak kénytelenek elkönyvelni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt tartalmazzák, hogy éves szinten a csempe, a parketta és a falfesték is jócskán az inflációs adat felett drágult, hiszen 2022 januárja óta a csempe átlagosan 65 százalékkal, a parketta átlagosan 50 százalékkal, a falfesték pedig 33 százalékkal drágult meg, szedte össze a Pénzcentrum. Az áremelkedés nem mostanában, hanem még a koronavírus kitörésekor kezdődött, követték nyomon. Az igazi árrobbanás viszont egy évvel ezelőtt, az orosz–ukrán háború kitörése után indult meg igazán. 
Sipos Zoltán kereskedelmi vezető szerint azonban tavaly november óta nem nőttek az építőanyagárak. – Még a tavasz előtt megjelentek náluk az első érdeklődők, akik lakásfelújításban, építkezésben gondolkodnak – tette hozzá Sipos Zoltán. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában