Olcsóbb lakás, drágább a hitel

2023.04.09. 20:00

Lassult az ingatlanpiac, megkezdődött az árcsökkenés Somogyban

Valóra vált a vásárlók álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés.

Góz Lilla

LAN_3353.JPG

Fotó: Lang Róbert

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. 

Éves összevetésben még mindig jelentős drágulás látható az átlagos négyzetméter­árak alapján az országos piacon. Tavaly ősszel megtorpant az áremelkedés, bizonyos lokációk kínálatában csökkentek az árak. 

– A vásárlók alkupozíciója a tavalyi szint másfélszeresére, 6-8 százalékra nőtt 2023-ban, így nem túlzás azt mondani, elindult az árcsökkenés – emelte ki Balogh László. A folyamat háttérében elsősorban az áll, hogy a magas lakáshitelkamatok, a bizonytalan környezet miatt sok háztartás későbbre halasztotta a tervezett költözést. Balogh László elmondta: csökkent az eladó lakások iránt érdeklődők száma, a kínálat jelentősen nőtt, a vármegyeszékhelyeken összességében több mint 60 százalékkal. Balogh László szerint az infláció visszahúzódása, ezzel együtt a kamatok csökkentésére van szükség ahhoz, hogy élénkülés jöjjön a használt lakások piacán. – Egyelőre korai pontos előrejelzést mondani erre, de várhatóan az év második felében már kedvezőbb lesz a helyzet – mondta el Balogh László. 

Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa elmondta: lassulás tapasztalható az ingatlanpiacon, a nagyobb rezsiköltségű házak iránt visszaesett a kereslet, elsősorban ezeknél van minimális árcsökkenés.

A legolcsóbb utcák 

A somogyi vármegyeszékhely legdrágább utcái után a legolcsóbbakat is lajstromba gyűjtötte a Pénzcentrum a KSH nemrég megjelent kiadványából. A listáról fontos megemlíteni, hogy egy-egy extrém tranzakció torzíthatja, és az adatsor csak azokat az utcákat listázza, ahol az adott évben minimum három lakáseladás történt. 

Ennek megfelelően Kaposvár legolcsóbb utcája a Cukorgyár köz lett, ahol tavalyelőtt 139 ezer forintba került egy négyzetméter. A Baross Gábor utcában is jutányos áron, 230 ezer forintért lehetett lakáshoz jutni négyzetméterenként. Ezután a Rippl-Rónai utca, a Kisfaludy utca és a Toldi utca, valamint a Dr. Kovács-Sebestény Gyula utca és a Kossuth utca következett. A tizedik helyen a Kinizsi lakótelep áll, és a húszas lista a Virág utcával zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában