Fotók

2023.04.06. 12:57

Mintaprojektként a régiónkba érkeznek először a fejlesztési források

Dél-Dunántúl a mintaprojektje annak a területi különbségeket figyelembe vevő támogatási modellnek, amelyen a kormány dolgozik – hangzott el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági kihívások 2023 című konferenciáján, melyet csütörtökön rendezett a SKIK és az Europe Direct Iroda a Dorottya Hotelben. A rendezvény egyik előadója Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki az uniós pénzekről is szót ejtett.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Dunántúl, ami az 1990-es évekig a magyar gazdaság egyik motorja volt – húzta alá a területfejlesztési miniszter is. Azonban hangsúlyozta, hogy vége annak a területfejlesztési korszaknak, amely egységként kezelte Magyarországot. Az új fejlesztéspolitika egyik tesztrégiója lesz a Dél-Dunántúl. 

– Hazánk felzárkózása eddig döntően nagyvárosi volt, és ez több dilemmát is rejt magában – mondta Navracsics Tibor. – Egyrészt meg kell oldani, hogy a főváros és a Nyugat-és Közép-Dunántúl közép-európai szinten versenyképes maradjon, ugyanakkor a felzárkóztatásra szoruló régiók számára ki kell dolgozni egy megfelelő fejlesztési koncepciót. Ez azért fontos, mert a felzárkóztatás előtt álló régiók kapják az uniós források kétharmad részét, ha majd megérkeznek. Okosan kell terveznünk, mert 2026 nyarára már el is kell készülni az úniós fejlesztéseknek úgy, hogy működniük kell – tette hozzá a miniszter.

Akadálya a felzárkóztatásnak,  hogy az uniós kohéziós forrásból a kistelepülések nem részesülhetnek, ezért régiókban kell gondolkodni. A belső perifériák feltérképezése eddig nem történt meg, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyi sajátosságokon alapuló megoldásokat nyújtsanak. 

– A célunk, hogy olyan fejlesztéseket tervezzünk a gazdasági élet helyi szereplőivel együtt, ami visszahozza a gazdasági növekedést a dél-dunántúli térségbe – folytatta a miniszter. – Somogy ebből a szempontból bonyolult szerkezetű, hiszen a belső-somogyi leszakadó területnek számít, viszont emellett a Balaton jövedelemtermelő képessége vitathatatlan, bár ott az elöregedéssel néznek szembe. Kaposvár egy dinamikusan növekedő székhelynek számít. 

A fejlesztésekben alapvető partnernek tekintik a területi kamarákat.  – A magyar gazdaság a reorganizáció küszöbén áll – hívta fel a figyelmet erre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki megjegyezte, hogy az ipari parki rendszer teljes átalakítására készülnek szabályzási és támogatási szempontból, ezt javasolta a kormánynak. 

Az energiaválság hatásait elemezte előadásában Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője, aki szerint az energiaárak mostani visszaesése kedvező helyzetet teremt arra, hogy ki tudjunk lábalni a válságból. 

– Az uniós pénzek szétosztása egy új gazdasági struktúrában történik majd, és a Dél-Dunántúl az első lesz, ahová a források érkeznek, ebben állapodtak meg Navracsics Tiborral – mondta Szita Károly polgármester. Ez azt jelenti, hogy 15 milliárd forint érkezhet Kaposvárra, és a város környékére ennek háromszorosa. A fejlődés fontos eleme az előkészület alatt álló M9-es autópálya, ami középtávon, 5-15 éven belül megvalósulhat. A gazdasági folyamatok kihatnak a politikai döntésekre, szögezte le köszöntőjében Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője.

Nem fogunk uniós forrást veszteni

– Sajtóhírekkel ellentétben menetrendszerűen mennek előre a tárgyalások az EU-val, és nem fogunk forrást veszteni – jelentette ki Navracsics Tibor az uniós pénzekről. Tartja, hogy nyárra megérkezhetnek az uniós pénzek, de ez nem csak rajtunk múlik, tette hozzá. Április és május hónapok rámennek majd arra, hogy az Európai Bizottság értékelje a magyar teljesítést, de ha ezt sikerül elvégezni, akkor május végéig, június elejéig megnyílhatnak a források. Az Erasmus-ösztöndíjakról szólva megemlítette, hogy arra kérte az ennek felelős uniós biztosát, hogy küldjenek egy levelet, melyben leírják a pályázatok módját, és hitet tesznek amellett, hogy a magyar diákok továbbra is részt vehetnek az Erasmus-programokban, és az őszi szemeszterre pályázhatnak. A finanszírozás tekintetében csak a 2024 utáni időszakra kell megállapodni, erre még ráérnek nyárig, és a területfejlesztési miniszter biztos benne, hogy meg is állapodnak majd.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában