EperszezON

2023.04.23. 09:00

Szél tépázta fólia alatt érik a somogyi eper

Érik az eper a kiskorpádi fóliasátrakban. Egyelőre naponta egy-két láda telik meg a tavaszi gyümölccsel. Szükség lenne tartós napsütéses időre, hogy a szemek be tudjanak pirosodni.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

– Csak a szépen beérettet szedjétek le – mondta fiainak Blinczkiné Bencs Mónika, aki családjával huszonhárom éve foglalkozik epertermesztéssel Kiskorpádon. – Kétezer bokorral kezdtünk, most van 80 ezer – mondta el a kiskorpádi epertermelő. Tavaly még 120 ezer volt, de sajnos a jég letarolta az ültetvényt. Minimális állami segítséggel és saját forrásból próbálták helyreállítani a fóliákat. Tavaly októberben ültettük bele a spanyol és olasz palántákat, de az egyik fóliánkat a februári szél teljesen tönkretette. Mire rá tudtuk a vázra húzni újra a fóliát, addigra megfáztak a növények, nem tudom mi lesz belőlük – jegyezte meg Blinczkiné Bencs Mónika. 

kiskorpádi eper mezőgazdaság gyümölcs
Fotó: Lang R.

Egyelőre naponta 5-10 kilónyi epret tudnak szedni, nagy szükség volna napsütésre. – Tartós napsütés kellene ahhoz, hogy fel tudjanak szaporodni a szemek és bepirosodjanak – mondta a termelő. Hozzátette: sokan keresik fel őket helyben, hogy vásároljanak náluk epret, de a kaposvári nagypiacon is árusítanak. 

Napi 5-10 kilót szednek a piros gyümölcsből. 
Fotó: Lang R.

– Versenyezni kell a görög eper árával, mi kettő és négyezer forint között adjuk kilóját – jegyezte meg a termelő. – Olcsóbban nem tudjuk adni, mert az elmúlt három év alatt az input anyagok ára 50–300 százalék között ment fel. A szabadföldi ültetvényünkön előreláthatólag júniusban érik be az eper. Két fiúnkkal együtt dolgozunk, ám a főszezonban napszámosokat is alkalmazunk, szerencsére szinte mindannyian visszatérő dolgozók és számíthatunk rájuk – mondta el Blinczkiné Bencs Mónika. 

A görög eper árával versenyeznek a somogyi termelők. 
Fotó: Lang R.


Piroslik a szamóca Nezdei Sándorné csökölyi fóliósátrában is, ahova huszonötezer palántát ültettek el. – Februárban a nagy szél lekapta az egyik sátor tetejét – mondta el a termelő. – Azonnal nem tudtuk az őrült időben a fóliát cserélni, így fátyolfóliával takartuk le az ültetvényt, meglátjuk mi lesz belőle. 
 

Júniusban már készülhet a lekvár

Nem csak Kiskorpádon és Csökölyben, hanem Mezőcsokonyán, Rinyakovácsiban és Somogysárdon is kezd beérni az eper a fóliasátrakban. Előreláthatólag június végére lesz majd a késői, apróbb lekvárnak való fajtából. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint hazánkban 550 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, ahol évente átlagosan 8–10 ezer tonna gyümölcs terem. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, valamint Somogy vármegyében vannak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában