Van mit főzni és kifesteni

2023.04.06. 19:53

Nincs hiány tojásból, de szükséges az import a húsvét előtti napokban

Az előzetes találgatások ellenére egyáltalán nincs hiány tojásból a húsvét előtti napokban. Az ilyenkor meredeken növekvő szükségletek miatt szükség van külföldi készletekre is. Az ünnepek előtt nagy mértékben megugrik a kereslet, sok kereskedő akciósan, az árstop alatti áron kínálja a tojásokat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Pontosan háromszor annyi tojás fogy immár két hete az egyik árusnál a Kaposvári Nagypiacon – nyugodtan mondhatjuk, hiszen azt tapasztaltam az évek alatt, hogy a húsvéti ünnepek előtt jelentősen megnő a kereslet a tojás iránt. A legtöbben az L-es méretűt keresik és nem ritka, hogy 100-200 darabot is kérnek belőle – mondta el Bóka Réka. Az eladónál az S-es tojás a legolcsóbb, most 56 forint, a legdrágább az XL-es méretű, amely 99 forintba kerül standjánál. 

– Szerdán jött az utolsó szállítmány húszezer darab, amelyet nagypénteken és nagyszombaton is megvásárolhatnak nálunk – jegyezte meg Bóka Réka. Az elmúlt négy napban mintegy 27 ezer tojást adott el. – Az ünnepek előtt két héttel elkezdem beszerezni a tojást, minden héten veszek tíz-húsz darabot. Így lesz belőle a sonka mellé és az unokák is tudnak festeni, mert már nagyon készülnek a díszítésre – mondta el Kovács Jolán kaposvári nyugdíjas. 

– A húsvét kiemelkedő időszak a tojásfogyasztás szempontjából, karácsony mellett ilyenkor vásárolják a legtöbbet az emberek a magyar piacon – mondta el érdeklődésünkre Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke. Hozzátette: az ünnepek előtt nincs, egyáltalán nem tapasztalható hiány tojásból, de a szükséglet kielégítéséhez európai készletekre is szükség van idehaza. 

A tojás előállítási költségei egyelőre nem változtak jelentős mértékben ebben az esztendőben, hiszen hiába csökkent az utóbbi hónapokban a takarmány-alapanyagok ára és az energiaköltség, ezek beszerzéséről még tavaly ősszel, magasabb áron kellett megállapodniuk a termelőknek. Pákozd Gergely megjegyezte, a magyar fogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, utoljára a kilencvenes években esett vissza jelentősebb mértékben. 

Csaknem 240 tojást eszünk évente

Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, hazánk önellátottsága 80-85 százalékos. Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél húsz százalékkal, a szabad tartásban 50 százalékkal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája. Az uniós országokban a tojás- és tojástermék importja 36 százalékkal, 49,7 ezer tonnára nőtt 2022-ben 2021-hez képest. Ennek az importnak több mint a fele Ukrajnából származott. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában