2023.05.28. 11:30
Kisvártatva, de ládába kerül a szabadföldi csökölyi eper
A hűvös tavasz miatt később kezdtek el pirosodni a szemek, de végre beérett a szabadföldi eper Somogyban. Sok helyen az egész család dolgozik az ültetvényen, mert nehezen találnak napszámost.
Piros és édes, szinte kéri, hogy harapjon bele az ember.
Fotó: Lang R.
Csütörtökön már hajnalban megkezdte az eperszedést Nezdei Sándorné napszámosaival Csökölyben. A munkába férje is besegít, ő kistraktorral a gyümölccsel teli ládákat hordta. Negyvenegy éve termesztenek epret Csökölyben.

– Először a férjem szüleivel kezdtük, az elmúlt egy évtized alatt folyamatosan csökkentettük a fóliák számát és szabadföldi területeket, mert öregszünk és nehezen találunk segítséget. A termesztés egyre költségesebb, s nagy kockázattal jár – mondta Nezdei Sándorné, miközben a faládákba rakosgatta a piros eperszemeket, majd mérleggel ellenőrizte, hogy dekára pontosan stimmeljen a mennyiség. –

Tavaly júniusban telepítettük a palántákat. Februárban a fóliákat letépte a szél, így a fóliás eper is egyszerre ért be a szabadföldivel – tette hozzá a családi gazdálkodó. – A nagy tavaszi esők miatt szivattyúzni kellett az ültetvényen és több szem rothadásnak indult, de egy biokészítménnyel szerencsére sikerült megállítanunk a romlást.

Fotó: Lang R.
Férje mellett két napszámos segít nekik a szedésben. – A földeken már szinte senki nem akar dolgozni, a mi korosztályunk kiöregszik és a fiatalabb generáció nem folytatja. A próbanapon dolgozó napszámos megsértődött, amikor szóltam neki, hogy sok szemet elhagyott a bokrokon – mondta el Nezdei Sándorné.

A csökölyi termelő hozzátette: átlagosan 1000–1500 forintért veszik át tőlük az epret, amelyért a kereskedő csaknem a dupláját kéri el a piacokon. – Nekünk nincs időnk árulni, mert akkor nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt. Kényszerhelyzetben vagyunk, mert az eper nem krumpli, amely sokáig eltárolható – jegyezte meg a családi gazdálkodó.

Hozzátette: a hűvös tavaszi időjárás miatt később indult a szabadföldi eper szezonja. – A korábbi években június 15-én zártunk, idén szerintem később fogunk, de nem lehet tudni még. Ha nagyobb meleg érkezik, akkor az érés is felgyorsul – mondta el Nezdei Sándorné.
Fotó: Lang Róbert
Somogyban sokat termesztenek
Csököly mellett Mezőcsokonyán, Kiskorpádon, Rinyakovácsiban és Somogysárdon is érik a szabadföldi eper. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint hazánkban 840 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, ahol évente átlagosan 8–10 ezer tonna gyümölcs terem. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, valamint Somogy vármegyében vannak.
Ezek is érdekelhetik
