Hűvös tavasz

2023.05.28. 11:30

Kisvártatva, de ládába kerül a szabadföldi csökölyi eper

A hűvös tavasz miatt később kezdtek el pirosodni a szemek, de végre beérett a szabadföldi eper Somogyban. Sok helyen az egész család dolgozik az ültetvényen, mert nehezen találnak napszámost.

Góz Lilla

Piros és édes, szinte kéri, hogy harapjon bele az ember.

Fotó: Lang R.

Csütörtökön már hajnalban megkezdte az eperszedést Nezdei Sándorné napszámosaival Csökölyben. A munkába férje is besegít, ő kistraktorral a gyümölccsel teli ládákat hordta. Negyvenegy éve termesztenek epret Csökölyben. 

Ugyan költséges a termesztés, de nem hagyják abba. Fotó: Lang R.

– Először a férjem szüleivel kezdtük, az elmúlt egy évtized alatt folyamatosan csökkentettük a fóliák számát és szabadföldi területeket, mert öregszünk és nehezen találunk segítséget. A termesztés egyre költségesebb, s nagy kockázattal jár – mondta Nezdei Sándorné, miközben a faládákba rakosgatta a piros eperszemeket, majd mérleggel ellenőrizte, hogy dekára pontosan stimmeljen a mennyiség. – 

Gyorsan gyűlik az edény. Fotó: Lang R.

Tavaly júniusban telepítettük a palántákat. Februárban a fóliákat letépte a szél, így a fóliás eper is egyszerre ért be a szabadföldivel – tette hozzá a családi gazdálkodó. – A nagy tavaszi esők miatt szivattyúzni kellett az ültetvényen és több szem rothadásnak indult, de egy biokészítménnyel szerencsére sikerült megállítanunk a romlást. 

A csökölyi epernek nincs párja. 
Fotó: Lang R. 

Férje mellett két napszámos segít nekik a szedésben. – A földeken már szinte senki nem akar dolgozni, a mi korosztályunk kiöregszik és a fiatalabb generáció nem folytatja. A próbanapon dolgozó napszámos megsértődött, amikor szóltam neki, hogy sok szemet elhagyott a bokrokon – mondta el Nezdei Sándorné. 

A Nezdei házaspár fáradhatatlanul dolgozik az eper ültetvényen. Fotó: Lang R.

A csökölyi termelő hozzátette: átlagosan 1000–1500 forintért veszik át tőlük az epret, amelyért a kereskedő csaknem a dupláját kéri el a piacokon. – Nekünk nincs időnk árulni, mert akkor nem lesz, aki leszedje a gyümölcsöt. Kényszerhelyzetben vagyunk, mert az eper nem krumpli, amely sokáig eltárolható – jegyezte meg a családi gazdálkodó. 

Gőzerővel dolgoznak a bokrok között. Fotó: Lang R.

Hozzátette: a hűvös tavaszi időjárás miatt később indult a szabadföldi eper szezonja. – A korábbi években június 15-én zártunk, idén szerintem később fogunk, de nem lehet tudni még. Ha nagyobb meleg érkezik, akkor az érés is felgyorsul – mondta el Nezdei Sándorné. 

Fotó: Lang Róbert

Somogyban sokat termesztenek 

Csököly mellett Mezőcsokonyán, Kiskorpádon, Rinyakovácsiban és Somogysárdon is érik a szabadföldi eper. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint hazánkban 840 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, ahol évente átlagosan 8–10 ezer tonna gyümölcs terem. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, valamint Somogy vármegyében vannak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában