Határidő

2023.06.01. 06:56

Szépen hoztak a konyhára a lejáró Szép-kártyák

Május 31-ig lehet teljes összegben felhasználni a Szép-kártyákra tavaly október 15-ig feltöltött összegeket. Somogyban egyes szolgáltatók forgalmának akár hatvan-hetven százalékát fizetik Szép-kártyával.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Már a tíz órai nyitást követően sokan érkeztek az egyik kaposvári étterembe kedden. A legtöbben éthordóban vitték el a napi menüt, a déli órákban viszont sokan fogyasztottak helyben. Molnár Gábor, az étterem ügyvezetője elmondta: előszeretettel használják a kártyákat vevőik elviteles és helyben fogyasztott ételek vásárlására, sőt rendezvényekre rendelt hidegtálakat is fizettek így. 

– A forgalmunk hatvan százaléka Szép-kártyás fizetés, nem tapasztaljuk, hogy a napokban a határidő miatt többen fizettek ezzel a kártyával, egész évben folyamatosan használják a vendégeink – tette hozzá Molnár Gábor. 

Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingvezetője elmondta: a pünkösdi hétvégén hazai és külföldi vendégeik egyaránt voltak mind az étteremben, mind a szállodában. – A belföldiek jelentős része Szép-kártyával fizetett, a készpénz már háttérbe szorul mint fizetőeszköz – tette hozzá Gergely Ica. 

Az egyik zamárdi szállodában Kiss Annamária kommunikációs és marketingvezető szerint a vendégek nagy része Szép-kártyával fizetett, sokan még időben el akarták költeni a tavaly feltöltött összeget. Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) somogyi ügyvezető társelnöke elmondta, a Balatonnál van olyan vendéglátó egység, ahol a vendégek fele ezzel fizetett, de nem ritka, hogy 70-80 százalékuk ezt használja. 

Egy zseb maradt 

A kormány a turizmus és a vendéglátás fellendítése érdekében döntött úgy, hogy a tavaly október közepéig a kártyán jóváírt összegeket május végéig fel lehet használni. Aki viszont június elsejétől szeretne ebből az összegből Szép-kártyával fizetni, a rajta található pénzösszegre 15 százalékos díjterhelésre számíthat. 

– Idén januártól megszűntek az alszámlák, ami a vártnál is gördülékenyebbé tette a juttatás felhasználását, a fogyasztó maga döntheti el, hogy a kártyán lévő összeget például koncertjegyre, vacsorára vagy szállásra költi – mondta el Kertész Rezső, a Kisosz társelnöke. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint a változtatás mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és közel 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában