Védett kártevő

2023.06.02. 21:00

Varjak miatt kárognak a somogyi gazdák

A vetési varjak védettek, ugyanakkor jelentős károkat okoznak a gazdálkodóknak. Riasztani és kilőni sem szabad a madarakat mezőgazdasági területen. A jogszabályok változtatásának érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatgyűjtésbe kezdett.

Góz Lilla

Fotó: Knap Zoltán

Óriási károkat okoznak a vetési varjak Schmidt László kéthelyi szántóföldjein. 
– Az elmúlt tíz évben nagyon elszaporodtak a madarak, még a kiskertekbe is berepülnek és kieszik a földből a csemegekukoricát, cukorborsót – mondta el a gazdálkodó. Hozzátette: van egyfajta csávázó szer, amit használnak, de ez sem megoldás, ugyanúgy kiették a földből a napraforgómagokat a madarak. – Évek óta hiába kérünk engedélyt a környezetvédelmi felügyelőségtől riasztásra, nem kaptunk, bár sajnos egy idő után hozzá is szoknak a berendezések hangjához – jegyezte meg Schmidt László. 

– A vetési varjú védett madár, ezért csak költési időn kívül szabad metszeni a fákat, ezzel gyéríteni az élőhelyüket – mondta el Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője. Hozzátette, dolmányos varjúból még több van, mint vetésiből és nagyon könnyen urbanizálódnak a madarak. Ugyanakkor sok gondot okoz, hogy odapiszkítanak a belvárosi utcákra, terekre, így folyamatosan takarítani kell utánuk. – Véleményem szerint nem az állatok kilövése lehet a megoldás, hanem kompenzálni kellene a gazdák kárát, úgy tudom, hogy az Alföldön ez működik már a túzok esetében – emelte ki Molnár Marcell. – A vetési varjak az Európai Unióban védett állatok, ezért hiába okoznak jelentős károkat a mezőgazdaságban, nem lehet hatékonyan védekezni ellenük. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatójában arról írt, hogy a riasztási, gyérítési engedély kérelmezési eljárása hosszadalmas, és a tapasztalatok szerint nem is hoz eredményt. Gyérítés csak köz­érdekből engedélyezhető, a mezőgazdasági kártétel megelőzése azonban nem minősül annak, tájékoztattak. 

A károk, problémák jelzésére kérnek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte kéri a gazdálkodókat a károk, problémák jelzésére, mert kezdeményezni fogják a vonatkozó jogszabályok módosítását. A kamarának korábban már volt ilyen törekvése, ám akkor nem jártak eredménnyel. Most szeretnének pontos kárfelmérést készíteni a gazdák segítségével és egyeztető fórumokat is szerveznek a jövőben a hatóságokkal. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában